El poeta i cantautor Rufus Wainwright clou la Temporada MoraBanc amb William Shakespeare

L’última aportació de la Temporada MoraBanc, molt ben programada pel seu director artístic, el també pianista Josep Maria Escribano, va constituir una segell d’or de la 23 a edició. Edició que ens ha ofert una diversitat per a públics fidels i també per a nous públics,  des del piano romàntic del francès Alexandre Tharaud (24.2),  els “Bad Boys of Danse”(3.3) així com la veu de la Mezzo soprano romana Cecília Bartoli (17.3),  fins al ballarins i l’orquestra de “Forever Tango” (28.4), per acabar amb el poeta, compositor i cantautor canadenc Rufus Wainwright  (12.5.2017).

Wainwright va fer un llarg trajecte de quasi dues hores, amb el seu piano de cua i la guitarra, sempre acompanyat de la seva melòdica veu. Fill dels cantants de folk Loudon Wainwright i Kate Mc Garrigle, i germà de la també cantant Martha Wainwright ,  el poeta de la nit, va deixar constància del seu origen  musical. A més a més, s’ha de tenir en compte que va rebre notables influències del seu sogre, el gran Leonard Cohen ( 1934 – 2016). Així que Wainwright  ha begut d’unes  arrels autèntiques, i en un entorn favorable i propici per la creació musical que inclou la composició i la interpretació (piano i guitarra),  així com el seu ampli domini  del cant “a cappella”.

Rufus Wainwright va iniciar el seu concert amb “Grey Gardens” i va seguir fent un repàs a la seva llarga trajectòria que incloïa “Out of the Game” ( 2012), “Vibrate… (2014) i “Poses” (2001), un album que li serviría per al seus bisos finals. Evidentment no hi podia faltar el cant de la gran composició del seu “sogre” Leonard Cohen, “Allelujah” (Shrek 2001). Un homenatge pòstum, ja que Cohen va morir el novembre del 2016, deixant un important llegat compositiu a la seva filla Lorca Cohen. La qual porta aquest nom en memòria de Garcia Lorca (1898 – 1936). S’ha de destacar que Leonard Cohen era un gran admirador del poeta espanyol, que a l’any 1986,  va ser convidat a participar al disc “Poetes a Nova York”, en el qual, Cohen  va fer una adaptació del “Petit Vals vienés” del poemari  “Poeta en Nueva York” (1930). Es va editar amb el títol de  ”Take this waltz”. L’any 2011, Leonard Cohen va rebre el premi Príncep d’Asturies de Literatura.   

Tanmateix, aquest mateix any, Rufus Wainwright va tenir una filla amb Lorca Cohen,  encara que no viuen junts perquè ell està casat amb Jörn Weisbrodt. La filla de Rufus i neta de Leonard Cohen és diu “Viva Wainwright ” i viu amb la seva mare Lorca.     

Alhora, el poeta i cantautor canadenc Rufus Wainwright , en el seu recital del passat divendres 12, ens va mostrar la seva gran admiració per William Shakespeare (1564 – 1616) del qual va compondre la música per als seus nou sonets amb el títol de “Take All My loves”. Un nou èxit que va presentar l’any passat al teatre Real de Madrid (16.7.2016).  El disc en qüestió és un mena d’híbrid entre el pop i la música clàssica. Una nova proposta del poeta i cantautor, que els assistents al concert , ja  vàrem poder gaudir d’alguns dels nou sonets, incloïent algún encara inèdit. Rufus, com hem dit abans ha posat la música i la veu a alguns “sonets” del gran literat  de tots els temps, “William Shakespeare”.

Igual que Cohen, Rufus també és  autor d’algunes bandes sonores per al cinema, alhora que també domina el cant “a cappella”. Va fer la seva primera incursió a l’òpera amb “Prima donna” que va presentar a Manchester (2009) i que després gravaria  amb la prestigiosa firma “Deutsche Gramophone” .

Tanmateix Rufus ja està treballant en la que serà la seva òpera completa que portarà per títol “Adriano”, l’estrena de la qual està prevista per a l’any  2018.

Finalment, s’ha de dir que Rufus Wainwright ens va captivar en totes les seves intervencions. Encara que se’l va veure més còmode cantant acompanyant-se del piano, també van ser destacables les seves cançons amb la guitarra, com també els seus canvis de ritme i d’estil. Va  oferir un itinerari musical i creatiu ple de la diversitat de matisos i modulacions que la seva càlida veu li ho facilita. Evidentment que estem davant d’un músic complet, com completa va ser la seva actuació a Andorra la Vella en el marc de la clausura de la 23a Temporada Morabanc, que com és habitual compta amb la col·laboració d’Andorra Turisme, la Cambra de Comerç i el Comú d’Andorra la Vella.    

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *