El IX Col·loqui d’Estudis Transpirinencs tractarà la innovació i la dissidència als Pirineus

transpirinencsEls dies 2, 3 i 4 d’octubre Canillo acollirà el IX Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs. Enguany la trobada d’estudiosos del Pirineu portarà per títol ‘Contraban d’idees. Contagi, innovació i dissidència a través del Pirineu’, ja que, segons els organitzadors, es vol analitzar la serralada “com a espai per al flux de les idees, els diferents mitjans emprats per a la seva difusió o els personatges que han tingut més incidència en aquests processos”.

L’edició d’enguany vol “copsar com aquest fenomen ha marcat el dia a dia dels diferents territoris pirinencs i, des de l’actualitat, valorar el triomf o el fracàs dels corrents i moviments”. Aquest col·loqui s’estructura en tres àmbits. S’hi parlarà de les eines, mitjans i espais que s’han utilitzat i s’utilitzen per a la difusió, com ara diaris, llibres, migracions, fires, ateneus i casinos. En el segon eix s’explicarà les biografies i prosopografies de personatges o grups socials que han contribuït a aquest objectiu. Finalment, es parlarà de la incidència del pas de les idees en el dia a dia de la població pirinenca. Les comunicacions es poden presentar fins al 30 de juliol.

Presència de la Societat d’Estudis Bascos

El Col·loqui s’inaugurarà el divendres 2 d’octubre amb la conferència “La Real Sociedad Bascongada de Amigos del País: bones idees per a un mal moment històric… que encara perdura”. Anirà a càrrec de Xabier Kerexeta, membre de Kalegoi Kultura Ondare i de l’Eusko Ikaskuntza (Societat d’Estudis Bascos).

Pel que fa a les ponències marc dels àmbits 1 i 2 les pronunciaran Alexandra Capdevila, del Centre d’Estudis Vilassarencs, amb la ponència “Els Pirineus a l’època moderna: Una via de penetració d’homes i d’idees subversives”; Maria Jesús Lluelles, de la Universitat d’Andorra, amb “Impactes de la immigració a Andorra” i Claude Benet, del CALL-Centre Andorrà de Llengües amb “De fora vingueren i d’ells tant aprenguérem”.

Taula rodona amb Pere Canturri i Pere Porta

Quant a l’àmbit 3, s’estructurarà al voltant d’una taula rodona amb la participació de l’ex-ministre de Cultura d’Andorra, Pere Canturri, i el director de l’IDAPA, l’urgellenc Pere Porta. Hi haurà una aspecte més pràctic i lúdic amb un taller, un concert i una sortida cultural.

La inscripció a les jornades ja és oberta. Té un preu general de 60 € i un de reduït de 45 € per als membres de centres d’estudis i estudiants. La inscripció inclou la participació en tots els actes, el sopar de divendres i l’actuació musical. La inscripció s’ha de fer abans del 26 de setembre per correu ordinari o correu electrònic o bé emplenant la butlleta electrònica que es pot trobar al web de l’Institut Ramon Muntaner (www.irmu.org/projects/transpirinencs).

El Col·loqui és organitzat per la Societat Andorrana de Ciències, el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, la Diputació de Girona, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, el Centre d’Estudis Ribagorçans i l’Institut Ramon Muntaner.

(Text: RàdioSeu)

TOTES LES NOTÍCIES