El Govern elabora un nou Pla de prevenció d’allaus que introdueix franges de perillositat

El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha presentat aquest dimarts a la reunió de cònsols el nou Pla de prevenció de riscos d’allaus que està elaborant i que se sotmetrà a informació pública al maig, per tal que els comuns hi puguin presentar al·legacions. Segons han explicat els cònsols portaveus, David Baró i Rosa Ferrer, l’objectiu del nou pla és actualitzar les zones amb risc d’allaus en funció d’estudis tècnics, i acotar-les per franges en funció de la perillositat. Els cònsols han indicat que el nou Pla no suposarà canvis en els indrets on no es pot edificar, però sí que s’haurà de tenir en compte quan es revisin els plans d’urbanisme, ja que es podran clarificar millor les zones de delimitació. D’altra banda, el ministre també ha presentat el projecte del Registre de béns immobles, i el Reglament simplificat d’obertura de comerços.

El nou Pla de prevenció de riscos d’allaus catalogarà el territori segons una escala de perillositat de les allaus, tindrà en compte l’efecte dels boscos en el risc d’allaus, i acotarà la dimensió i el recorregut que poden tenir les allaus conegudes al país. El nou Pla també determinarà les proteccions fixes i les provisionals, i s’establirà una nova metodologia.

Com que s’acotarà una gradació de perillositat, en funció de certes proteccions que es puguin aplicar en determinades zones es podran fer algunes activitats o no. D’aquesta manera, els plans d’urbanisme s’hauran d’adaptar a aquesta nova cartografia de les allaus, que servirà per poder clarificar millor les zones amb risc i evitar confusions.

D’altra banda, el ministre Jordi Alcobé també ha presentat davant dels cònsols el projecte del Registre Nacional de béns immobles, una eina que pot servir per inventariar tot el parc d’habitatges que hi ha a nivell nacional per poder disposar d’estadístiques, elaborar projectes nacionals i dissenyar polítiques conjuntes. Els cònsols han indicat que el registre no contindrà la informació sobre la propietat dels habitatges, sinó només informació de com és el parc. Els cònsols han acordat nomenar un representant de cada comú per tal que treballi en el projecte.

A més, Alcobé els ha presentat el nou reglament simplificat d’obertura de comerços, que permetrà obrir un comerç en zero dies mitjançant un procediment declaratiu, per tal que els comuns l’estudiïn i el revisin. Rosa Ferrer i David Baró consideren que es tracta d’un pas positiu, però que cal coordinar-se bé perquè pugui ser un èxit i s’hi pugui acollir el màxim de comerços, a diferència del que ha passat amb el procediment simplificat aprovat fa dos anys. Es calcula que amb aquest nou sistema, s’ampliaran en un 20% les activitats susceptibles a acollir-s’hi, i una altra novetat serà el silenci positiu de 30 dies. El termini fixat per tal que els comuns puguin revisar el reglament és d’un mes o mes i mig.

Finalment, els cònsols han anunciat que durant la reunió d’aquest dimarts s’ha signat la proposició de llei elaborada pels comuns per aconseguir que les sancions no prescriguin a la Batllia, un cop el text ha estat validat pels plens dels set comuns. D’aquesta manera, el text s’entrarà a tràmit parlamentari aquesta mateixa setmana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *