El Govern aprova la signatura del Conveni d’Oviedo

Eric Jover
Eric Jover. Foto: SFG

El Consell de Ministres ha aprovat la signatura del Conveni per a la protecció dels drets humans i de la dignitat de l’ésser humà respecte a les aplicacions de la biologia i de la medicina (Conveni sobre els drets humans i la biomedicina), fet a Oviedo el 4 d’abril de 1997. Una vegada es faci efectiva la signatura a la seu del Consell d’Europa a Estrasburg, el Conveni passarà a tràmit parlamentari per a l’aprovació de la seva ratificació.

Els continus avenços en els camps de la biologia i la medicina han permès disposar de tractaments que permeten prevenir, curar o millorar la qualitat de vida o la supervivència en moltes patologies. Aquests avenços requereixen disposar d’instruments que permetin donar una resposta homogènia i d’abast internacional a aquestes qüestions i estableixi normes generals comunes per a la protecció de l’ésser humà en l’àmbit del desenvolupament de les ciències biomèdiques.

Aquest Conveni, en vigor des de l’1 de desembre de 1999, és el primer instrument jurídic internacional vinculant en l’àmbit de la protecció de la dignitat, dels drets i de les llibertats de l’ésser humà contra tota aplicació abusiva dels progressos biològics i mèdics. El Conveni per a la protecció dels drets humans i de la dignitat de l’ésser humà respecte a les aplicacions de la biologia i de la medicina a la investigació genòmica en les persones, defineix la protecció de la dignitat de l’individu, la obligatorietat de posar la investigació al servei de la salut de les persones i de les generacions futures, la necessitat de la cooperació internacional en aquest àmbit i la determinació de garantir els drets fonamentals de les persones, entre d’altres.

En aquest sentit, el ministre portaveu, Eric Jover, ha puntualitzat que molts dels aspectes que recull el Conveni ja han estat tinguts en compte en l’elaboració del marc legal existent com a la Llei general de sanitat, la Llei del 2017 dels Drets i deures del usuaris i dels professionals del sistema sanitari i sobre la història clínica, o la Llei d’òrgans, cèl·lules teixits i sang, del 2018. El Govern segueix avançant en aquest àmbit complementant el marc legal existent al Principat, amb el projecte de la llei d’investigació en l’àmbit de la salut i la biomèdica.

[do_widget id=category-posts-pro-64]