El final de la crisi

Cada vegada està més estesa l’opinió entre els experts que l’actual crisi forma part del que s’anomenen períodes recessius. Simplificant es tracta de períodes de 10 anys de contracció econòmica als quals segueixen algunes dècades d’expansió. El període més conegut en aquest sentit és la Gran Depressió dels anys 30. La mala notícia és que estem en el cinquè any de l’últim període depressiu i encara no albirem el que s’anomena la llum al final del tunel. Mirant-s’ho fredament aquests períodes venen després d’èpoques d’excessos especulatius i inversions forasenyades. La conseqüència acostuma a ser un període de purga com el que ara ens trobem. Moltes entitats financeres hauran d’afrontar doloroses pèrdues i, probablement tancar. Moltes empreses hauran de tancar o seguir reduint plantilla.

La qüestió és qui paga aquests excessos? A Europa i els Estats Units, que és de moment on es produeix aquest període recessiu, s’està optant pràcticament per la reducció salarial: és a dir la tornada als beneficis de les empreses passa per la reducció dels salaris dels treballadors i de bona part de les seves conquestes socials. La classe mitjana s’ha de reduir perquè l’elit segueixi mantenint el seu estatus privilegiat. A banda d’injusta aquesta opció és, probablement, ineficaç ja que no incentiva sinó tot el contrari el consum de la majoria de la població. I a més polaritza de forma creixent les societats. És a dir, estem creant un problema social que des de feia temps no existia en els nostres països.

Finalment, tot i que tardarem encara uns anys, sortirem d’aquest període recessiu. Però la qüestió és que al pas que anem a Europa i potser als Estats Units tindrem un Estat del benestar més migrat i una societat més polaritzada, empobrida i injusta. Llavors la moda entre la classe política serà refer les costures socials que ara s’estan trencant i serà una moda perquè serà el crit massiu de la població. Però ara la qüestió és més sencilla: si sabem que les actuals polítiques d’austeritat no funcionen perquè es segueixen duent a terme? Hi ha dos raons: una és que no hi ha una altra alternativa considerada seriosa per l’establishment. L’altra és que la gran majoria de les elits no noten els seus efectes destructius. Potser ja és hora que la societat civil els faci saber el gran cost que tenen i amenaçar-los amb revocar-los el seu estatus privilegiat. I fer-ho no per sortir de la crisi sinó perquè quan sortim el resultat no sigui una societat més pobra i injusta i, per tant, més abocada al caos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *