El copríncep episcopal es troba amb els cònsols electes

L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra ha mantingut avui una trobada oficial amb els Cònsols Majors i Menors de les set parròquies al Palau Episcopal, a les 12 del migdia.

Els nous mandataris han estat rebuts per Mons. Vives per compartir les inquietuds i responsabilitats que a cadascú pertanyen en la recerca del bé comú del Principat. Aquesta és la segona vegada que es porta a terme aquesta trobada, en una iniciativa que es va iniciar l’any 2008, també després de la celebració de les eleccions comunals. Aquest és el discurs íntegre pronunciat per Vives:

“Honorables Senyors Cónsols Majors i Menors,

Autoritats,

1. (Les Parròquies i els seus Comuns: la institució més antiga del Principat)

El tractament tradicional dels Cònsols del Principat d’Andorra, com a “Honorables Senyors” és realment apropiat perquè representen la institució més antiga del País.

De fet les parròquies andorranes ja són esmentades en l’Acta de consagració de la catedral carolíngia de La Seu d’Urgell del segle IXè., així mateix, els Comuns com a gestors dels interessos públics de cadascuna de les Parròquies foren els primers òrgans de govern del País i la matriu del Consell General de les Valls, el qual fins a la “Nova Reforma” del segle XIXè., en el 1868, estava composat per un nombre igual de membres pertanyents a cadascun dels Comuns.

Amb raó l’estructura institucional d’Andorra anterior a la Constitució de 1993, pogué considerar-se com una “federació de parròquies”.

 

2. (De la “Federació de Parròquies” a l’”Estat de Dret”)

La Constitució del Principat d’Andorra de 1993 estructurà els òrgans d’exercici de la sobirania sobre la base de l’Estat de Dret, del qual emergeixen els tres grans poders de l’Estat en l’ordre legislatiu, executiu i judicial.

En aquest nou marc les set Parròquies són una part del territori del Principat, del qual els Comuns són òrgan de representació i d’administració sota el principi de l’autogovern.

 

3. (Els Comuns com a òrgans de Govern propers als ciutadans)

Òbviament el nou ordre constitucional implica, en comparació amb l’ordre anterior, una mutació en el rang institucional i competencial dels Comuns.

Això no obstant, la realitat de les coses confereix una rellevància pròpia i insubstituïble als Comuns consistent en la seva proximitat als ciutadans, a les seves necessitats, demandes i problemes.

La recerca del bé comú ha de tenir en compte, per tant, aquesta realitat i implementar-la d’acord amb el principi de subsidiarietat, de manera que operi de la forma més immediata i personalitzada enfront dels ciutadans.

Aquestes consideracions han d’inspirar sobretot l’activitat de prestació de serveis públics. En aquest sentit la nostra Constitució és flexible i, per això, té la virtualitat tant de possibilitar la fixació d’un ordre competencial dels Comuns que doni lloc a una prestació de serveis públics de forma propera a les persones i ajustada a les necessitats dels ciutadans, com també l’optimització dels recursos per a la prestació d’aquests serveis de manera que s’evitin duplicitats innecessàries, mancades de racionalitat, i de l’adequada gestió dels cabdals públics, escassos en un moment de crisi, com el que ara vivim.

Penso que aquest doble ordre de consideracions són coordenades importants i necessàries de la vostra gestió comunal.

Honorables Senyors Cònsols, les parròquies us han atorgat la seva confiança i segur que sabreu donar resposta adequada als reptes de cada moment sobretot enmig de les actuals dificultats.

Moltes felicitats i moltes gràcies per tota la dedicació que posareu en el vostre exercici democràtic del càrrec. Que Déu us ajudi i us ompli de benediccions per estar sempre al servei de tots els ciutadans de la vostra Parròquia i del País sencer.

Per molts anys! i Visca Andorra!”

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *