El conseller Jané presenta a l’Alt Pirineu dos projectes per reforçar la prevenció en situacions d’emergència

El conseller d’Interior, Jordi Jané, acompanyat del director general de Protecció Civil, Joan Delort, i del director del CAT112, Frederic Adan, ha presentat aquest matí,  el projecte de col·laboració amb els Consells Comarcals de l’Alt Urgell, del Pallars Jussà, del Pallars Sobirà i de l’Alta Ribagorça, i el projecte de pals de cobertura del 112 a membres dels parcs naturals d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, del Cadí-Moixeró i de l’Alt Pirineu i Aran.
 
El conseller ha destacat que “avui és un acte important, no atenem una emergència però fem passos decisius pel que ha de ser un sistema global de Catalunya de model de prevenció per tenir més eines per ajudar a les persones i donar-les seguretat “.
 
Pel que fa al projecte de pals de cobertura del 112, Jané ha explicat que “nosaltres posem pals a la muntanya per ajudar a les persones que ens visiten. Si, malauradament, algú pateix un incident o té una emergència, amb aquest sistema l’ajudarem a saber on hi ha cobertura, perquè sense cobertura estem sols”. “Amb la instal·lació d’aquests 120 nous pals arribarem als 320”, ha subratllat.
 
D’altra banda, i en relació als sensors de cabals del riu, el titular d’Interior ha posat en valor la importància de disposar de les dades d’aquests sensors. “Actuar de forma preventiva és una de les tasques del Departament d’Interior i amb la informació que ens donaran aquests 27 nous sensors podrem preveure què pot passar riu avall i avisar i comunicar-ho als municipis que en puguin resultar afectats”, ha afegit.
 
El director general de Protecció Civil, Joan Delort, ha qualificat la  jornada “d’un gran dia per a la gestió de caràcter preventiu” i s’ha referit al projecte dels sensors com a un “doble èxit de gestió per a les emergències , d’una banda la gestió econòmica i de l’altra la gestió d’una bona pràctica entre institucions; la iniciativa privada, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal i ara la Generalitat de Catalunya a través de Protecció Civil”.
 
Per la seva part, el director del CAT112, Federic Adan, ha destacat que “la implantació d’aquests pals de cobertura ens permetrà ser més eficaços i més ràpids i d’aquesta manera donarem als ciutadans més tranquil·litat i seguretat”.
 
 
Pals de cobertura 112 i sensors de cabals del riu
 
El CAT112 i aquests tres parcs han acordat instal·lar una cinquantena de pals de cobertura a les zones d’aquests espais naturals on hi hagi cobertura, i siguin zones de pas intensiu o hi ha més risc de patir un accident. També es col·locaran una cinquantena de pals més en altres indrets (bàsicament senders) de les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran, que seran finançats per l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA).
 
Segons les memòries dels respectius parcs, les estimacions de visitants als parcs són les següents:
 
•          Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (estimació segons memòria 2014): 485.935
•          Parc Nacional del Cadí-Moixeró (estimació segons memòria 2014): 430.000
•          Parc Nacional de l’Alt Pirineu i Aran (estimació segons memòria 2013): 242.866
 
Els pals serveixen per saber que en aquella petita zona sí que hi ha cobertura. D’aquesta manera, si un grup d’excursionistes pateixen o són testimonis d’una emergència en un d’aquests recorreguts, poden desplaçar-se fins a l’últim pal senyalitzador que han passat per alertar els operadors del telèfon d’emergències 112. Els pals de senyalització disposen d’una matrícula que inclou xifres i lletres per tal d’identificar quin pal és exactament i que els operadors del telèfon 112 sàpiguen de forma automàtica des d’on truca el ciutadà que vol avisar de l’emergència.
 
Les dades dels sensors instal·lats a les capçaleres dels rius Garona, Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana i Segre, que fins ara estaven a disposició exclusiva dels consells comarcals, també es cediran al CECAT per millorar la presa de decisions i la gestió dels avisos a la població davant de situacions de risc derivades de la crescuda del cabal d’aquests rius.
 
Conveni RESCAT
 
El conseller  Jané s’ha desplaçat fins a l’ajuntament de la Seu d’Urgell on, juntament amb l’alcalde Albert Batalla, ha presentat el nou conveni RESCAT que es signarà properament amb el consistori.
 
Jané ha destacat que “la xarxa RESCAT és una millora per a la seguretat que ens donarà més elements de resposta i això és un encert”.
 
Per la seva banda, l’alcalde de la Seu d’Urgell ha posat en valor també la xarxa RESCAT “ ha de permetre una molt millor coordinació amb l’Ajuntament en temes de seguretat”.
 
RESCAT és una xarxa de telecomunicacions destinada a cobrir les necessitats de comunicacions dels serveis d’emergències i seguretat de la Generalitat de Catalunya i d’altres administracions locals. El Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI) te l’encàrrec del Departament d’ Interior de la gestió tècnica de la Xarxa RESCAT.
 
Actualment hi ha 24.927 terminals, els principals usuaris dels quals són els Mossos d’Esquadra(38%), Bombers(15%), Serveis d’Emergències Mèdiques (SEM, 6%), Agents Rurals(5%), Protecció Civil*(7%) que inclouria també els ajuntaments sense Policia Local,  Policies Locals(26%), i altres (3%).
 
La cobertura arriba al 97% amb elements fixes i una mica menys del 90% en elements mòbils, motivat per la manca de cobertura de telefonia mòbil d’alguns llocs concrets encara.
 
Al 2015 la xarxa RESCAT va cursar més de 410.000 hores de tràfic de trucades de grup, aconseguint un increment de més del 29% d’usuaris en 8 anys i un increment de més del 75% en volum de trucades en 8 anys.
 
Al 2012 es va iniciar la compartició de comunicacions per mitjà de la Xarxa RESCAT  entre les Policies Locals i Mossos. Actualment  ja el 85% dels convenis ja estan signats.

TOTES LES NOTÍCIES