
En la sessió del Consell General d’aquest dimarts s’ha aprovat la presa en consideració de la Proposició de llei de modificació de la Llei del 2015 per l’erradicació de la violència de gènere i la violència domèstica. Es tracta d’un text entrat de manera conjunta i treballat també de manera unificada per tots els grups parlamentaris (a excepció d’Andorra Endavant), i que permetrà establir, per primera vegada al país, “un sistema de prestacions de l’Estat, amb caràcter subsidiari a la responsabilitat de l’autor del delicte de violència de gènere”, ha informat la presidenta suplent del Grup Demòcrata, Maria Martisella. La prestació es donarà en cas de sentència ferma i sempre que la víctima o altres sistemes no l’assumeixin.
Ara aquesta proposició de llei es treballarà en comissió i, si és aprovada, permetrà aixecar la reserva d’esmena del Conveni d’Istanbul sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica, el qual precisament estableix l’obligació de l’Estat de garantir una prestació subsidiària a les víctimes.
A més, també ha quedat aprovada l’adhesió d’Andorra al Protocol sobre la prohibició de l’ús en la guerra de gasos asfixiants, tòxics o similars i de mitjans bacteriològics, així com la pròrroga (fins al 31 de gener del 2026), a la Comissió d’estudi que analitzi les accions i mesures tècniques d’ordenació del territori i urbanisme a implementar per a assegurar un creixement urbanístic sostenible. S’ha acordat “per respecte a la ciutadania, al càrrec que ostentem i a les entitats que ens han compartit coneixements i propostes”, ha assenyalat la consellera Demòcrata, Gemma Riba.
Finalment, s’ha presentat l’informe del Raonador corresponent a l’exercici 2024. El president del Grup Demòcrata, Jordi Jordana, ha celebrat que s’hagin reduït “de manera dràstica” els expedients tramitats a la institució relatius a l’habitatge, en part gràcies a la llei que manté congelats els lloguers fins al 2027, i altres mesures estructurals dutes a terme pel Govern com l’impuls al parc públic d’habitatge. Jordana també ha exposat que la infància, els drets de les persones amb discapacitat i el sistema penal i penitenciari són els tres blocs en els quals més incideix el Raonador a l’informe. “Tot és millorable i acollim les propostes amb interès i vocació per a contribuir a resoldre les mancances, però també creiem que cal contextualitzar i situar en el seu lloc les problemàtiques essencials que diu l’informe”, ha puntualitzat Jordana.