El Consell d’Europa creu que Andorra no protegeix prou els autònoms i els empleats domèstics

europa

El Comitè Europeu de Drets Socials del Consell d’Europa ha emès aquest dimecres les conclusions sobre el compliment de set articles de la Carta social europea. En el cas d’Andorra, el comitè troba conformitat en nou dels apartats que formen els articles de la Carta i conclou que no hi ha conformitat en tres casos. A més, refusa manifestar-se en set situacions per la manca d’informació sobre les mateixes. De les conclusions en destaca que el Comitè considera que els autònoms i empleats per compte propi no disposen de la protecció de salut i seguretat suficients i tampoc disposa d’informació que garanteixi que és així en el cas dels empleats de la llar. El període de referència d’aquest informe és de l’1 de gener del 2008 al 31 de desembre del 2011.

Andorra va ratificar el 2004 la Carta social europea i el 14 de desembre del 2012 va sotmetre el sisè informe sobre l’aplicació d’aquest tractat, encara que fins al setembre del 2013 va haver d’aportar informació addicional. Aquest dimecres, el Comitè Europeu de Drets Socials del Consell d’Europa ha emès les conclusions sobre aquest informe i troba conformitat en nou casos dins dels set articles analitzats, disconformitat en tres situacions i demana més dades sobre set situacions més.

Els aspectes que es compleixen són les regulacions de salut i seguretat; el dret a gaudir d’unes condicions de treball segures i saludables, amb l’aplicació de regulacions de salut i seguretat i els serveis de salut al treball; el dret a la protecció de la salut, en l’apartat d’eliminació de causes de malaltia i en les facilitats d’assessorament i educació en l’àmbit de la salut; el dret a la seguretat social, quant al desenvolupament del sistema de seguretat social; el dret a l’assistència social i mèdica, quant a la no-discriminació en l’exercici dels drets polítics i socials, així com en referència a la prevenció, l’abolició o l’alleujament de les necessitats bàsiques i, per últim, el dret a la seguretat social quant al manteniment d’un sistema de seguretat social a un nivell satisfactori almenys igual al necessari per a la ratificació del Codi europeu de Seguretat Social.

L’ECSR troba disconformitat en tres situacions. La primera fa referència a la protecció de salut i social dels treballadors per compte propi que ‘no gaudeixen de la protecció adequada’, segons l’informe. De fet, les principals preocupacions es troben en l’article 3 del dret a unes condicions de treball segures i saludables, quant a la situació d’altres tipus de treballadors. En aquest punt assenyala que no hi ha categoria d’empleat per compte propi a Andorra i que els empleats de la llar estan exclosos de l’abast de la llei. Així, el Comitè reitera que ‘tots els treballadors, tots els llocs de treball i tots els sectors d’activitat han d’estar coberts per la legislació aplicable i els reglaments de salut i seguretat al treball’ i afirma que els empleats per compte propi ‘no disposen de suficient protecció’, segons l’article 3.2 de la Carta social europea. També reitera la seva demanda d’informació sobre la protecció dels empleats de la llar i vol confirmar que els treballadors domèstics ‘gaudeixen, legalment i a la pràctica, de les condicions de salut i seguretat imposades’ per la llei i els reglaments. El que sí valora en aquest aspecte és la protecció dels treballadors no permanents i temporers.

Un altre aspecte amb el qual creu que no hi ha conformitat és la prevenció del tabaquisme i dels accidents. En el primer cas, i tenint en compte que l’informe pren de referència el període entre de l’1 de gener del 2008 al 31 de desembre del 2011, el Comitè afirma que ‘no s’ha establert que s’hagin pres les mesures apropiades per prevenir el tabaquisme’ i demana estadístiques actuals de les tendències en el consum d’alcohol, tabac i drogues. Pel que fa als accidents, la manca d’informació sobre les mesures per reduir les ferides i morts per accidents així com les tendències en el nombre d’accidents fa que el Comitè consideri que ‘no s’ha establert’ que s’hagin pres aquestes mesures.

El darrer punt conflictiu és l’assistència específica d’emergències per als no residents. L’informe indica que es donarà atenció d’emergències a qualsevol persona no resident per un màxim de set dies, fins que aquesta deixi el Principat per anar a un altre país veí. L’ECSR manifesta que ‘com que la llei fixa un límit de durada de l’assistència d’emergència que pot ser garantida sense tenir en compte les circumstàncies individuals, no pot afirmar que tots els estrangers puguin rebre assistència social i d’emergències fins que ho necessitin’.

Malgrat aquesta valoració, el president del Comitè, Luis Jimena, adjunta una opinió contrària perquè la conclusió fa servir ‘arguments ambigus’ i ‘no té en compte les actuals circumstàncies legals en referència a l’organització de l’assistència social i mèdica d’Andorra’. A més, apunta que encara que l’informe d’Andorra podria haver aportat més detalls, les preguntes el Comitè van ser ‘imprecises’ i van contribuir a un ‘examen incomplert’ que ha augmentat el criticisme i que fa que Jimena cregui que es compleix aquest article.

Per últim, el Comitè demana informació sobre diversos punts dels articles tractats, però evita pronunciar-se per aquest motiu en l’existència d’un sistema de seguretat social pel que fa als riscos coberts, el finançament de prestacions i la cobertura personal, però també en l’adequació de les prestacions. També sobre la seguretat social per a les persones que es mouen entre Estats i el manteniment dels drets adquirits, el dret a rebre prestacions dels serveis socials i la qualitat d’aquests serveis o la protecció de les persones grans i la protecció contra la pobresa i l’exclusió social, entre altres.

TOTES LES NOTÍCIES