El Consell desestima la rebaixa dels anys per nacionalitzar-se després de l’intercanvi de retrets entre González i Adellach

El grup parlamentari demòcrata ha votat en contra de la presa en consideració de la proposició de llei presentada pels socialdemòcrates que tenia per objectiu rebaixar de 20 a 15 els anys per obtenir la nacionalitat andorrana per naturalització. La proposta s’ha desestimat després d’un intens debat entre les conselleres Mariona González (PS) i Olga Adellach (DA), que s’han intercanviat alguns retrets fins al punt d’acusar-se mútuament de fer discursos rancis. D’una banda, González ha defensat la rebaixa dels anys per afavorir la integració i la cohesió social, i ha criticat el criteri desfavorable de Govern, qualificant-lo de ridícul i contradictori perquè ‘és un sí però no’, així com les ‘excuses’ exposades per DA. D’altra banda, la consellera demòcrata Olga Adellach ha assegurat que la qüestió no es pot debatre al mateix temps que s’estan rebaixant a zero els anys per obtenir els drets econòmics, i que primer s’han de resoldre les qüestions que propicien la doble nacionalitat. Adellach també ha posat de manifest que petits països com San Marino, Liechtenstein o Mònaco tenen restriccions semblants o encara més fortes, i ha destacat que el que més preocupa a la població és la pèrdua de llocs de treball.

De la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, ha dit que declinen tractar ara la rebaixa però que no tanquen la porta a debatre-ho en un futur proper ‘des del consens i no des de la confrontació’, ja que no és partidari d’ajornar-lo de manera indefinida. Martí ha ressaltat la importància de l’eliminació de les restriccions per accedir als drets econòmics, que ha qualificat com ‘una revolució’, i que posarà fi a qualsevol privilegi lligat amb la nacionalitat. També ha fet referència a la necessitat de tractar la proposta després de completar l’obertura econòmica i acabar amb els desavantatges que tenen els andorrans fora de les fronteres per raó de nacionalitat.

Durant el debat, la consellera socialdemòcrata, Mariona González, ha criticat que DA digui que està d’acord en rebaixar els anys per obtenir la nacionalitat però ‘que tanquin files i busquin excuses per posposar el debat’. També considera ridícul i contradictori vincular la qüestió amb els drets econòmics, i creu que el criteri del Govern està fet per quedar bé amb tothom i amb excuses ‘ràncies’ i ‘que sonen a la dreta més tancada’. Pel que fa a la qüestió de la doble nacionalitat de la qual ha parlat Adellach, González ha replicat que perquè no s’ha fet res per arreglar-ho des del 1995.

La consellera demòcrata ha contestat titllant de ranci el discurs de González per ser el mateix que al 2010, i ha defensat que ‘no hi ha res d’excepcional en aplicar pautes diferents en realitats diferents’, com és el cas de les dimensions d’Andorra. Adellach també ha posat de manifest que el fet que hi hagi casos de doble nacionalitat és un factor que altera la igualtat d’oportunitats, i que per tant primer s’ha de resoldre aquesta qüestió abans d’abordar la reducció dels anys per obtenir la nacionalitat. Per últim, ha assegurat que primer també cal saber quin impacte tindrà la desaparició de les restriccions per obtenir els drets econòmics.

La proposició de llei s’ha desestimat per 21 vots en contra dels demòcrates, ja que Patrícia Riberaygua estava absent, i 5 vots en contra dels socialdemòcrates, perquè Mariona González no ha votat per un error tècnic, i caldrà veure si es pot resoldre al llarg de la sessió de Consell General.

2 comentaris

  1. si hi ha obertura de capital I que els residents de mes de 10 anys poden obrir el seu propi registre de negoci sense prestanom,que lo pujin a 200 anys!!!!

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES