El comú d’Andorra la Vella aprova un pressupost de 46,5 milions, un 24% superior al del 2017

El  comú d’Andorra la Vella ha aprovat aquest divendres un pressupost de 46,5 milions d’euros per al 2018, el que representa un 24% més que el del 2017. La partida que experimenta un increment més important ha estat la d’inversions reals, amb un 123%, i en la qual destaquen, tal com ja s’havia avançat, els cinc milions per a l’avinguda Meritxell o un milió d’euros per a la remodelació de l’avinguda Príncep Benlloch. Cal destacar que es rebaixa en 800.000 euros la partida de personal, que les despeses corrents creixen un 13% arribant als 12,4 milions i que els ingressos s’augmenten respecte del 2017 tot i que la majoria de preus públics es mantenen; s’espera, però, que la reactivació de la construcció també tingui un impacte per a les arques del comú. L’endeutament pot arribar al 109% en acabar l’exercici, ja que es preveu que es pugui recórrer a 6,8 milions de passius financers, amb la qual cosa arribaria a prop de 40 milions.

La cònsol major, Conxita Marsol, ha destacat que aquest pressupost “pretén realitzar i executar les mancances i encarar el programa electoral” que van presentar, la qual cosa comporta un increment global. Des de l’oposició, però, s’ha votat en contra del pressupost. Des de Cd’I + Liberals Jordi Minguillon s’ha mostrat molt crític manifestant que s’ha “menystingut” no només la minoria sinó els ciutadans que representen, ja que no se’ls ha tingut en compte i ha criticat que s’incrementi l’endeutament, mentre que des del Partit Socialdemòcrata + Independents Dolors Carmona ha remarcat que no només no és el seu pressupost sinó que a més creuen que fent la inversió a Meritxell es “desfavoreix” altres zones de la parròquia que “mereixen atenció”. Quant a l’endeutament ha dit que “ho pagarem”.

El comú d’Andorra la Vella ha aprovat aquest divendres, amb els vots en contra de l’oposició, un pressupost de 46,5 milions per al 2018. Aquest total suposa un increment del 24% respecte del pressupost del 2017 i cal destacar que una de les partides que experimenta un creixement més important és la d’inversions reals, que creix un 123%, arribant als 14,38 milions d’euros. Tal com ja s’havia avançat, entre les més importants hi ha els cinc milions que es destinaran a la remodelació de l’avinguda Meritxell o un milió per a Príncep Benlloch.

A més, cal destacar que es destinaran 1,4 milions a la remodelació de la façana del centre esportiu dels Serradells i 400.000 euros als panells digitals per indicar les places d’aparcament disponibles. La separativa d’aigües a Santa Coloma també suposarà un import de 400.000 euros igual que la remodelació de l’avinguda d’Enclar. A més, es començaran les obres de remodelació del carrer Doctor Vilanova i s’embelliran els carrers de la Vall i del Puial i les places Sant Esteve i Monjó. Altra partida que també s’ha destacat des de la majoria és la destinada a la reforma i millora del Teatre Comunal, al qual es destinen 245.000 euros. Des de l’oposició s’ha demanat a la cònsol més concreció sobre alguns aspectes, especialment de l’avinguda Meritxell. Així, tant el conseller de Cd’I + Liberals Víctor Pintos com la consellera del Partit Socialdemòcrata + Independents Dolors Carmona han remarcat que el projecte total s’elevarà a 9,5 milions. La cònsol major, Conxita Marsol, ha respost que aquest és l’import total però que el projecte s’ha de fer per fases i que en els dos anys vinents es poden arribar a invertir uns vuit milions, amb la qual cosa quedarien alguns aspectes per a més endavant. També ha concretat que el projecte es presentarà a mitjans de gener, quan es convocarà també el concurs de les obres. Des de l’oposició s’ha posat en relleu que aquesta partida tan important per a l’avinguda Meritxell pot “desfavorir” altres a altres llocs de la parròquia, tal com ha dit Carmona. A més, tant Cd’I + Liberals com PS + Independents han acusat la majoria d’optar per projectes “faraònics”. Marsol ha destacat totes les inversions que es faran en altres punts d’Andorra la Vella i ha recordat que la parròquia viu dels serveis i que Meritxell és el principal eix comercial. A més, ha manifestat que el cost està en la línia del que s’ha fet en altres projectes.

Pel que fa a les despeses, les de personal pugen a 14,8 milions i suposen una rebaixa de 800.000 euros respecte del 2017. Tal com ha explicat la consellera de Finances, Maika Nin, aquesta despesa es redueix malgrat la previsió de pujar l’IPC als sous i de pagar els triennis a 47 treballadors. Segons Nin, el que s’ha fet és ajustar el capítol a la liquidació pressupostària real. Pel que fa a les despeses corrents, se situen en 12,4 milions i augmenten un 13%. En aquest apartat, s’ha posat en relleu que s’optarà per “potenciar aquells esdeveniments que impliquen els ciutadans” com pot ser la festa major o el Poblet de Nadal. Quant a les transferències corrents, les subvencions que atorga el comú, també creixeran l’any que ve, per exemple un 5% les culturals.

El comú preveu uns ingressos de 46,5 milions. Es mantenen estables la majoria de preus públics com l’aigua o els aparcaments però des del comú s’espera que la millora del sector de la construcció tingui un impacte per a les arques comunals, amb majors ingressos relacionats amb aquest sector.

A més, l’ordinació del pressupost incorpora “millores tècniques” per “simplificar-ne i agilitzar-ne l’execució”. Per això, les despeses que no arribin al 0,5% dels ingressos ordinaris podran ser aprovats per la junta de govern i no pel consell de comú. En aquest sentit, Carmona ha lamentat que “es posa en evidència la transparència”. La cònsol major li ha respost que la llei permet fins i tot anar més lluny (fins a l’1%) i que els consellers podran plantejar les preguntes que vulgui al consell de comú, amb la qual cosa ha negat que es perdi transparència i ha destacat que es garanteix la legalitat i que, sobretot, es guanyarà en agilitat.

Pel que fa a l’endeutament pot arribar al 109% del sostre màxim del 200% en acabar l’exercici, ja que es preveu que es pugui recórrer a 6,8 milions de passius financers, amb la qual cosa arribaria a prop de 40 milions. L’oposició ha estat especialment crítica amb aquest aspecte, ja que s’ha posat en relleu que després d’anys de rebaixa es torna a endeutar la parròquia. Així el conseller de Cd’I + Liberals Jordi Minguillon ha remarcat el fet que durant “molts anys s’havia rebaixat l’endeutament” de manera important, ja que “s’havia arribat als 30 milions”. “Trenquem aquesta línia descendent”, ha remarcat afegint que aquest endeutament “l’assumeix el ciutadà” i ha conclòs que els comuns haurien de gastar el que recapten i no més. Per la seva banda, Carmona ha destacat que aquest endeutament de més de sis milions d’euros “ho pagarem” i ha afegit que malgrat que des de la majoria es digui que és “una previsió”, si consta al pressupost és perquè són uns diners “susceptibles de ser gastats”. Marsol ha respost que “no és un increment d’endeutament”, ja que és només una previsió i s’ha mostrat “convençuda” que no s’arribarà a aquesta xifra perquè ha recordat que per a aquest any també es preveia un increment per situar el sostre en el 104% i no s’hi ha arribat. A més, ha dit que el comú té ara capacitat suficient per assumir aquest endeutament perquè s’està “molt per sota dels llindars” .

Marsol ha destacat que aquest pressupost “pretén realitzar i executar les mancances i encarar el programa electoral” que van presentar, la qual cosa comporta un increment de pressupost. Ha lamentat que el fet que s’hagin hagut de fer front a inversions que s’haurien d’haver fet anteriorment, com la separativa, hagi frenat una mica el seu projecte i creu que ara és el moment de posar-hi fil a l’agulla.

Vot contrari

Els consellers de l’oposició han justificat el vot contrari al·legant que “no és el seu pressupost”. Minguillon s’ha mostrat especialment crític, manifestant que s’ha “menystingut” no només la minoria sinó els ciutadans que representen, ja que no se’ls ha tingut en compte. Així, ha acusat la majoria de tenir “un tarannà absolutista” i de “passar el rodet” i ha recordat que “no han assimilat” que no va ser la llista més votada. Carmona, per la seva banda, ha destacat que aquest pressupost no prioritza qüestions com podrien ser inversions a la Margineda, Bonavista o barris com Parada Ramon que “mereixen atenció” i, en canvi, s’estan deixant de banda.

Marc pressupostari

Quant al marc pressupostari, Minguillon ha lamentat que l’informe del Tribunal de Comptes sigui desfavorable en l’apartat de les despeses corrents i que la majoria es quedi “tan ampla” justificant que és una interpretació del tribunal. Carmona ha recordat que s’ha modificat aquest marc i ha lamentat que es vagi improvisant “en funció del moment”. En aquest sentit, ha recordat que la majoria fa anuncis com unes escales mecàniques a Ciutats de Valls i que ara ja no en parla. Marsol ha destacat que va ser el mateix comú qui es va marcar el topall del 3% en les despeses corrents i que la variació ha estat d’un 0,6%, la qual cosa “no és greu”. Ha conclòs, a més, que la interpretació que fa el tribunal seria d’aplicació en cas que s’estigués al 180% del sostre d’endeutament i que Andorra la Vella està a la meitat. Per tant, creu que es tracta d’un error d’interpretació.

ANA

Angel Fernandez Ruiz, Manel Ugart han dit a FaceBook que els agrada aquest article

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*