El bròquil, un vegetal amb excel·lents qualitats nutricionals

broquilVerdura de temporada, és durant aquesta època de l’any, a l’hivern, quan podem consumir bròquil de la millor qualitat. Tot i que és una verdura que malauradament cada cop es consumeix menys, el seu contingut nutricional és de gran valor. Conté proteïnes, fibra, vitamines, minerals, àcid fòlic i, a més a més, és baix en calories, amb poc més de 30 per cada 100 grams consumits Quant a minerals, cal destacar-ne el ferro, el calci i el potassi.

Destaca del bròquil l’aportació de fibra, un tipus especial de carbohidrat que té una important facultat, que és la de netejar en nostre sistema digestiu, facilitant-ne, també, el trànsit intestinal. A més a més, la fibra també ajuda a la digestió dels greixos i a l’eliminació de toxines.

Respecte a l’aportació de minerals, el potassi té una funció important en el bon funcionament del sistema nerviós; mentre que el ferro resulta imprescindible en la generació de glòbuls vermells. Pel que fa al calci, de tots és sabut la seva funció de reforçament i manteniment de l’estructura òssia i les dents.

D’entre les vitamines del bròquil, en destaca la K que, precisament, ajuda a la bona assimilació del calci. La vitamina C també hi és present i destaca per la seva acció antioxidant i d’enfortiment de les nostres defenses.

Per la poca aportació calòrica als 100 grams, el bròquil representa una opció indicada en dietes de control de pes. A això s’hi suma el fet de ser una verdura amb altes qualitats nutricionals.

Si el cuinem al vapor o amb un temps de cocció no gaire alt, podrem conservar el màxim de nutrients. També es pot consumir arrebossat, amb beixamel… En qualsevol cas, si es menja en aquesta època de l’any, que és quan es produeix de manera natural, millor que millor.

Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *