El 16% dels nens té el seu primer telèfon intel·ligent abans dels 10 anys

Amb motiu de la celebració el dimarts 6 de febrer del Dia Internacional de la Internet Segura, des de S2 Grup s’ha destacat que la formació i la conscienciació sobre l’ús segur de les Noves Tecnologies continua sent tasca pendent per evitar ser víctimes dels ciberdelinqüents tant a nivell personal o familiar com en l’àmbit empresarial.

La commemoració d’aquest dia internacional va ser posada en marxa amb l’objectiu de promoure precisament l’ús responsable de les Noves Tecnologies, especialment entre menors i joves.

En aquest sentit, experts de S2 Grup han advertit que l’augment en l’ús de les Noves Tecnologies per part dels menors i cada vegada a edats més primerenques, fa essencial incrementar la conscienciació sobre el seu ús segur per evitar que siguin víctimes de ciberdelinqüents o ells mateixos incorrin en delictes per no utilitzar-los adequadament.

De fet, segons una enquesta realitzada per la companyia a través del seu bloc Hijosdigitales.es el 16% dels pares asseguraven haver comprat el seu primer telèfon intel·ligent als seus fills abans dels 10 anys i que el 22% dels menors, inclosos en aquesta franja d’edat, ja utilitzen xarxes socials.

“Els problemes originats en entorns connectats són múltiples i la tendència indica que seguiran augmentant, això fa que es disparin les alarmes i que des de tant les institucions públiques, organitzacions i entitats privades ens posem en marxa per formar i conscienciar els menors i evitar que siguin víctimes de delictes relacionats amb l’ús de les Noves Tecnologies”, ha declarat José Rosell, soci-director de S2 Grup.

En aquest sentit, el ciber assetjament, el sexting, la pèrdua de privacitat, les addiccions o les apostes online són només alguns dels riscos a què poden enfrontar-se els menors relacionats amb aquest àmbit.

“Moltes famílies pensen que limitar l’ús d’aquestes tecnologies és la solució per evitar ciberproblemes, però això és inútil. Els dispositius connectats estan cada vegada més implantats en cada àmbit de la nostra vida i l’autèntica forma de protegir-nos és conèixer els riscos als quals ens enfrontem i com fer un ús responsable d’Internet”, ha assegurat José Rosell.

Precisament per promoure un ús responsable de les Noves Tecnologies, experts de S2 Grup han elaborat un decàleg de consells clau perquè l’experiència sigui més segura:

  1. Els pares han d’aprendre a utilitzar la mateixa tecnologia que els seus fills. Si aquests desconeixen els entorns en què es mouen els seus fills es crea una gran distància entre tots dos que es tradueix en manca d’autoritat davant d’ells perquè són conscients que els adults no tenen experiència en aquest àmbit.
  2. Utilitzar contrasenyes robustes. Són aquelles que contenen lletres majúscules i minúscules, signes de puntuació i caràcters alfanumèrics. A més, aquestes s’han de modificar amb freqüència i ser diferents per a cada entorn.
  3. No acceptar a estranys com amics en Xarxes Socials. Això pot comportar un greu perill per als menors, que no saben si en realitat darrere dels perfils hi ha gent de la seva edat o adults amb algun tipus d’intenció perniciosa. Aquest és un dels punts més importants i difícil d’aconseguir a causa que els joves mesuren el seu estatus social pel nombre d’amics en xarxes socials i la seva activitat en aquestes.
  4. Protegir la càmera web. Si un ordinador és hackejat, la càmera pot ser activada per control remot encara que sembli que està apagat. Si a sobre el dispositiu està a l’habitació del menor podrien prendre imatges íntimes, nu, etc.
  5. No enviar fotos íntimes. Aquest és un altre dels grans perills a causa que els menors solen creure que només les veurà aquella persona a qui se l’ha enviat i un cop fet es perd el control sobre el seu ús. De fet, pot acabar desembocant en situacions altament delicades com el xantatge o l’assetjament.
  6. Compte amb el que es comparteix. Estar contínuament informant, per exemple, d’on ens trobem, on anem, si estem de viatge, etc., podria posar-nos en perill.
  7. La millor mesura de protecció és l’educació. Conèixer els riscos i com protegir és una de les millors eines per evitar ciberperills.
  8. No utilitzar wifi públiques. Aquestes no solen garantir la seguretat suficient i moltes són realment “esquers” de ciberdelinqüents per fer-se amb el control del nostre smartphone i tenir accés a tota la nostra informació.
  9. Configura correctament la privacitat dels comptes a les Xarxes Socials. És fonamental escollir l’opció més restrictiva per evitar que persones no desitjades accedeixin a les nostres dades.
  10. Per evitar que els nostres dispositius siguin piratejats, és important que el navegador, el sistema operatiu i l’antivirus estiguin correctament actualitzats

TOTES LES NOTÍCIES