
Se sap que ha començat la temporada de maduixes quan entris a la fruiteria i t’emboliqui una aroma dolça i temptadora que no hi era setmanes abans. Segueixes el rastre i, en trobar la caixa, et reben el color vibrant i l’aspecte sucós de les maduixes, preparades per a portar-les a casa. Aquest esperat moment arriba entre finals de març i principis d’abril, assolint la seva màxima esplendor al maig, juny i juliol.
La maduixa és una reina de la vitamina C. La seva aportació d’aquesta vitamina és similar a la taronja, cosa que contribueix al funcionament normal del sistema immune. També millora absorció del ferro. Però, curiosament, la maduixa no és una fruita com a tal, sinó un engrossiment del receptacle floral, una infructescència i són totes les llavors adherides —anomenades aquenis— els veritables fruits. Les figues i la pinya són també infructescències.
Tot i que semblen totes iguals, les varietats són moltes i molt diverses.
Els maduixots són més grans i dolços, amb les llavors daurades, encara que moltes vegades es comercialitzen com maduixes.
Les silvestres, anomenades així encara que siguin de cultiu, són més petites, delicades i d’un sabor molt concentrat i amb certa acidesa.
Per Redacció-Consumer-eroski