Aquest dissabte se celebra el Dia mundial contra el càncer, enguany sota el lema “per unes cures més justes”. Es tracta d’una jornada que té com a objectiu augmentar la conscienciació i mobilitzar a la societat per a avançar en la prevenció i control d’aquesta malaltia.
En aquest sentit, el ministeri de Salut recorda que tenir cura de la pròpia salut amb una dieta saludable rica en fruita i verdura i amb el consum limitat d’aliments amb greixos d’origen animal i de carns vermelles i processades, fer exercici físic regularment i mantenir hàbits de vida saludables, no fumar i evitar o moderar el consum de begudes alcohòliques són factors de disminució del risc.
El càncer suposa un dels principals problemes de salut pública dels països subdesenvolupats. La prevenció i detecció precoç de la malaltia és clau per a augmentar les possibilitats de curació, pel que des del ministeri es duen a terme cribratges preventius gratuïts. El darrer, el de càncer de còlon i recte, que tot just va posar-se en funcionament el passat mes de desembre. En el cas del càncer de mama, el programa ja ha permès diagnosticar 148 dones afectades per aquesta patologia des que va iniciar-se el 2007, i compta amb una molt bona acceptació per part de la ciutadania.
Registre del càncer
El ministeri de Salut treballa, conjuntament amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i amb el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), per a poder desenvolupar un registre del càncer que permeti conèixer amb detall les dades de pacients del país afectats per aquesta patologia, ja siguin tractats a Andorra o a l’estranger.
Per ara, el SAAS facilita les dades de les que disposa a través dels diagnòstics d’anatomia patològica, és a dir de mostres extretes. Segons aquestes dades –i que tenen en compte no només nous casos, sinó totes les mostres extretes amb afectació cancerígena que s’han tractat a l’Hospital–, entre gener i setembre del 2022 es van atendre 357 persones amb càncer. D’entre tots els tipus, els més recurrents eren els de còlon, mama, pròstata i pulmó.