Dia històric

El Consell General ha viscut avui un moment històric. Després de molts anys que s’hagi estat parlant, Andorra es dota finalment d’unes lleis de fiscalitat directa homologables a les existents amb els països del nostre entorn. I d’aquesta manera es podrà donar compliment al que diu el títol II de la Constitució, segons el qual tots els ciutadans contribuiran a les despeses públiques en base a les seves capacitats.

En aquest cas Coalició Reformista (CR) ha tingut la suficient visió d’Estat com per abstenir-se davant els projectes legislatius presentats pel Govern i facilitar així la seva aprovació, cosa que és d’agrair. ApC, per la seva banda, va preferir de nou transmetre als ciutadans una visió catastrofista, negant l’evidència que a tots els països similars al nostre hi ha impostos i, en molts casos, fins i tot aquests estan pujant malgrat la mala conjuntura econòmica.

Es tracta d’una matèria de molta transcendència que els anteriors governs de signe liberal van aparcar durant molts anys. Andorra es dota per fi d’una regulació moderna, que s’ha de complementar amb la futura llei de l’IVA. D’aquesta manera, la legislatura potser no ha estat totalment perduda perquè s’han aprovat alguns temes que seran cabdals per al futur del país: primer els acords d’intercanvi d’informació fiscal i ara les lleis fiscals.

S’ha de tenir clar, però, que la pressió fiscal no s’haurà d’augmentar substancialment en relació a l’actual per no perjudicar el teixit productiu, sobretot en una època de vaques magres com la que estem travessant. Tot dependrà, ara, de la llei de l’IVA, que també s’hauria d’enllestir abans de la convocatòria electoral.

L’objectiu del Govern no ha de ser recaptar més, sinó posar en marxa una fiscalitat moderada que faci possible a l’Estat disposar d’uns ingressos suficients per portar a terme les polítiques socials i les infraestructures que es necessiten, i en aquest sentit s’haurien de mantenir els diferencials existents amb els països veïns. Només d’aquesta manera, el país podrà ser competitiu i serà possible atreure inversió de l’exterior, finalitat a la qual ajudarà també la signatura de convenis que evitin la doble imposició.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *