Despeses en viatges

El tema més sucós de la darrera sessió del Consell General va ser, sens dubte, el relatiu a les despeses del viatge d’una delegació andorrana a Nova York per participar a l’Assemblea de les Nacions Unides. L’afer no era, ni molt menys, el més rellevant dels que s’havien d’ abordar a la cambra parlamentària, ja que es va parlar, per exemple, de l’emissió de deute públic per un valor total de 100 milions d’euros o de l’existència o no de llistes d’espera per a les places residencials de la tercera edat.

No obstant això, era de preveure que aquesta matèria es convertiria de nou, a l’igual que ja va passar en les darreres legislatures, en una de les que generen més polèmica entre el Govern i els grups de l’oposició, sobretot entre el primer i ApC, que s’entesta últimament en el seu model histriònic de control a l’Executiu. I és que contràriament a altres temes que resulten menys atractius per la seva complexitat i sobre els quals és difícil moltes vegades pronunciar-se, la utilitat o no de fer viatges a l’estranger en representació del país i el seu cost provoquen ràpidament tant defensors com detractors viscerals, de manera que és rar que algú no tingui una opinió clara.

Ningú no pot romandre indiferent al fet que l’assistència a aquesta reunió va costar a les arques de l’Estat un mínim de 14.000 euros, quantitat que podria ser encara més gran, si es té en compte que hi va haver també una altra subdelegació encapçalada pel ministre d’Exteriors que va viatjar a Nova York per prendre part a la mateixa Assemblea de l’ONU. Per a alguns es tracta d’un exemple que l’Administració no s’està estrenyent suficientment el cinturó en aquests moments, quan moltes famílies ho estan passant malament per arribar a final de mes com a conseqüència de la crisi econòmica.

D’altres pensaran que són uns diners ben esmerçats perquè ajuden a situar el país en el context internacional. Així doncs, cal trobar, com en altres qüestions, una postura intermitja i consensuada que faci que un àmbit tan important com aquest no sigui objecte de discussions partidistes, ni tampoc pugui ser utilitzat simplement amb l’única finalitat de desgastar el Govern. I és que el cert és que Andorra ha d’estar present de manera efectiva en els organismes internacionals, cosa per la qual va lluitar durant molts anys i avui ja és una realitat, però els diners que s’hi destinin han d’estar a la mida de les nostres possibilitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *