Demòcrates tornaria a guanyar les eleccions, segons la darrera enquesta del CRES

Cabines per preparar el vot en unes eleccions a Andorra la Vella
Cabines per preparar el vot en unes eleccions a Andorra la Vella. Foto: ARXIU

Si ara hi hagués eleccions Demòcrates tindria el 62% dels vots segons l’enquesta política que du a terme anualment el CRES. Xavier Espot té una valoració de més d’un 7, Jordi Gallardo un 5,6 i Pere López, un 5,3. Segons l’enquesta els andorrans valoren positivament la gestió de la Covid-19 no només del Govern sinó dels grups parlamentaris.

L’enquesta política que du a terme el CRES dona resultats molt alts per al partit al Govern si ara es fessin eleccions.

Demòcrates tindria un 62%, el PS un 19,5%Liberals un 9,6%Terceravia un 5,5%Andorra Endavant el nou partit liderat per Carine Montaner un 2,7% i Progressistes SDP un 1,4%.

El director del CRES, Joan Micó, ha explicat que s’ha de tenir en compte que hi ha més d’un 40% de ciutadans que no han contestat a qui votarien. Per això s’utilitza l’indicador dels que diuen el seu vot més els que confessen el partit al qual tenen més simpatia.

 

Valoració dels líders polítics

Xavier Espot té una valoració d’un 7,3, Jordi Gallardo d’un 5,6, Carles Naudi un 5,4, Pere López un 5,3, Josep Pintat un 5,3 i Carine Montaner un 4,7. En general, es valora molt positivament la gestió de la Covid-19 i no només de l’executiu. “Quan comparem els resultats amb anys anteriors està clar que la valoració de la gestió és positiva”, assegura Micó.

Els polítics als quals es té més confiança són Xavier Espot, Pere López i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

 

Negociacions amb la UE

La darrera enquesta del CRES revela que al voltant de la meitat dels nacionals estan a favor que s’assoleixi un acord d’associació amb la Unió Europea i un de cada deu, aproximadament, que el Principat esdevingui un nou Estat membre.

Una mica més d’un 20% vol mantenir el mateix estatus que fins ara i un 4% desitjaria que hi hagués menys relació de la que es té actualment.

Fa tres anys es va fer la mateixa pregunta i el nombre de partidaris d’estrènyer els lligams amb la UE era sensiblement inferior. Concretament la xifra de partidaris de l’acord ha crescut 14 punts, del 35,5% al 49,7%. Entre els aspectes que diuen que podria tenir una incidència negativa per a Andorra si hi ha un acord d’associació hi ha la pujada d’impostos i la pèrdua de sobirania que representaria.

També s’ha de destacar que el nombre d’enquestats andorrans que es qualifica de centredreta, dreta o extrema dreta és superior, per primer cop des que es fa l’enquesta política, als d’esquerra.

[do_widget id=category-posts-pro-64]