
Segons publica aquest dissabte 3Cat “investigacions recents han aconseguit datar els Greuges del senyor de Caboet entre el novembre de 1105 i el març de 1106. És un text de caràcter jurídic en què Guitard Isarn, cap de la família feudal dels Caboet, instal·lats a la vall de Cabó, a l’Alt Urgell, fa un inventari de queixes i demana reparació per totes les ofenses i els danys que considera que li han fet els seus vassalls.
Custodiat a la Biblioteca de Catalunya, el pergamí -segueix explicat 3Cat- “no està datat, com era habitual quan es redactaven greuges, però gràcies als estudis fets pel reconegut medievalista Josep Maria Salrach, s’ha aconseguit acotar l’escriptura en poc més de dos anys”.
Per tant, això evidenciaria que “els Greuges de Caboet són més d’un segle anteriors a les famoses Homilies d’Organyà, datades entre 1220 i 1230″.
“Més enllà de la data exacta del document, els Greuges de Caboet són importants per a l’estudi dels inicis del català escrit. Es considera un document esplèndid per a estudiar la llengua en el període arcaic i també per a entendre les relacions de vassallatge i de violència que s’hi relaten. Així ho recull Natàlia Ramon, periodista dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio.
3Cat afirma que “aquests Greuges són també importants per allò que expliquen. Les Homilies d’Organyà, escrites en un català que es considera un pèl literari, són un sermonari destinat a la predicació de l’Evangeli. En canvi, els Greuges del senyor de Caboet donen una idea precisa de la societat feudal als Pirineus.
Pel que fa al contingut dels Greuges, i sempre segons 3Cat, “un d’aquests senyors de Caboet, en Guitard Isarn, relata els deures feudals que han incomplert els seus vassalls i, a més a més, encarrega als seus homes de confiança el deure d’ajudar la seva dona i el seu hereu, quan ell falti, i diu: Per via de la llei o per la guerra”.
“El dels Caboet era un llinatge que es podria qualificar com de confiança dels comtes d’Urgell, alguns dels quals, com Borrell II, també eren comtes de Barcelona, Girona i Osona. Els comtes d’Urgell, doncs, “tenien una organització específica del territori, amb uns centres importants que eren castells gestionats per famílies importants, com els Caboet”.
Finalment, 3Cat publica que “els Caboet eren de la vall de Cabó, una vall entre Organyà i la serra de Boumort, la vall de més al sud de tot el comtat d’Urgell al segle XII. Se sap que els Caboet eren de màxima confiança dels comtes catalans perquè els van afegir territori, les valls de Sant Joan, dalt de tot de l’Alt Urgell, i des d’allà havien de controlar també les valls d’Andorra“.
Val a recordar que els Greuges de Caboet es van trobar al mateix lloc que les Homilies, a la col·legiata d’Organyà.
Informació publicada per la periodista de Catalunya Ràdio, Natàlia Ramon, i extreta de 3Cat.