Darrers dies per a veure la casulla mortuòria de Sant Martí

La casulla mortuòria de Sant Martí de la Cortinada (SFGA)
La casulla mortuòria de Sant Martí de la Cortinada (SFGA)

Aquesta setmana és l’última per a poder veure la casulla mortuòria de Sant Martí de la Cortinada al rebedor de l’Hotel Rosaleda a Encamp. Aquesta peça s’ha restaurat com a resultat de la consulta ciutadana feta pel Departament de Patrimoni Cultural el 2022 a través de la plataforma visc.ad.

La casulla mortuòria datada del segle XVII és una de les més antigues conservades als fons de Patrimoni Cultural i procedeix de l’església de Sant Martí de la Cortinada, a la parròquia d’Ordino. Els treballs de restauració han estat fets al taller de restauració Montserrat Xirau i la intervenció ha tingut un cost total de 6.960 euros.

La casulla en forma de campana o d’escapulari (anomenada també casulla de guitarra), de teixit negre i rivets daurats, grocs i negres és una vestidura que el sacerdot es posava sobre de la roba per a celebrar la Missa de Divendres Sant, la de difunts i també durant la Quaresma. La part central està decorada amb tres calaveres i tres parells d’ossos creuats, com a símbol de la mort i sobretot com a memento mori.

L’estat de conservació presentava grans pèrdues de suport, alteracions cromàtiques i les fibres del teixit havien perdut les seves propietats resistents. Ara, ja restaurada, es presenta sobre un maniquí, juntament amb un vídeo sobre el seguiment del procés de restauració.

[do_widget id=category-posts-pro-64]