DA demana l’empara del síndic per la filtració del correu del fiscal general

Els consellers demòcrates de la comissió legislativa d’Interior, Marc Ballestà, Maria Martisella, Carles Jordana i Sofia Garrallà, que n’és la presidenta, han pres la decisió de demanar l’empara del síndic general davant el fet que s’hagi filtrat als mitjans de comunicació el correu que el fiscal general, Alfons Alberca, va enviar a Garrallà i que ella va remetre a la resta de consellers de la comissió en el marc del treball per modificar el Codi de procediment penal en l’apartat que tracta la intervenció de les comunicacions. Davant aquest fet han volgut mostrar el seu “malestar” pel que consideren una manca a la “cortesia deguda” per part dels consellers i a actuar amb la màxima “diligència i respecte”.

D’aquesta manera, destaquen que davant aquesta filtració el mecanisme per actuar que tenien era el de posar en coneixement del síndic aquests fets i, així, fer palès a la resta de consellers que els ha molestat que aquesta documentació s’hagi fet pública. És més, el que remarquen és que aquesta filtració s’hagi fet de “manera esbiaixada”, tal com ha manifestat Martisella, i que s’hagi donat a entendre que el fiscal ‘dictava’ el que havien de fer els consellers. “Que s’aprofiti la filtració per parlar de separació de poders no és de rebut”, ha conclòs Jordana, i ha remarcat que es tracta d’un document que aporta un punt de vista “tècnic” i que, tal com ha afegit Garrallà, “no els vincula” ja que és un document de treball. Els consellers demòcrates consideren que la filtració l’ha hagut de fer algun dels consellers que integra la comissió i, en aquest sentit, Jordana ha demanat quin interès tindria la fiscalia general en fer públic aquest correu.

Garrallà ha recordat que en el marc de la modificació del Codi de procediment penal hi va haver una reunió dels membres de la comissió amb el fiscal general, el president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, i la batlle Canòlich Mingorance, perquè “exposessin les dificultats a l’hora d’aplicar les disposicions” de l’esmentat codi. Després d’escoltar “els seus neguits” es va acordar que enviessin les seves propostes a tots els membres de la comissió perquè poguessin ser analitzades, tal com ha detallat Garrallà.

El 24 de gener, Alberca va enviar un correu a Garrallà en què en nom de tots els membres de la judicatura se’ls plantejava “les modificacions” que creien “necessàries”. La presidenta de la comissió ha destacat que en aquest cas s’ha procedit de la mateixa manera que es fa amb altres textos legals, en què hi ha trobades amb els actors afectats per poder copsar la seva opinió. I més, ha afegit Jordana, tenint en compte que es tracta d’un “text complex”. De fet, Garrallà ha volgut incidir en el fet que es tracta d’un text que s’agafa “com a punt de partida” per al treball en comissió, que es reprendrà a principis de març, i que “en cap cas” estan “obligats” a acceptar les propostes que fan i que a més, un cop s’analitzi la modificació, també en parlaran amb el Col·legi d’advocats per “consensuar un text que vagi bé a tots els agents de la justícia”. Cal destacar que en l’esmentat correu el fiscal general feia dues propostes, una amb un llistat concret de delictes en els quals es podria intervenir les comunicacions, tot i que confessava que a la pràctica “quedaran casos suficientment greus que es quedin sense investigar”, i una segona opció en què s’especifica que en cas de delictes majors es podrà fer sempre que es consideri oportú aquest control i per als delictes menors, en els assumptes relacionats amb blanqueig, maltractament, contra la llibertat i la llibertat sexual i danys informàtics.

TOTES LES NOTÍCIES