Cultura vol enllestir sis entorns de protecció aquest any començant pel de Sant Martí de la Cortinada

El ministre de Cultura, Albert Esteve, ha anunciat que durant l’any 2012 vol prioritzar la finalització de sis de la seixantena d’entorns de protecció que hi ha pendents, començant pel de l’església de Sant Martí de la Cortinada, que ja està gairebé tancat. A continuació s’enllestiran els de les esglésies de Sant Julià i Sant Germà de Lòria, de Santa Eulàlia d’Encamp i de Sant Esteve de Bixessarri, que estan en la fase de delimitació arquitectònica, i s’externalitzarà la realització dels entorns de Sant Romà de les Bons amb la Torre dels Moros, els santuaris nou i vell de Meritxell, i Sant Marc i Santa Maria d’Encamp. Durant la seva compareixença davant la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura i Esports, el ministre també ha anunciat un reglament per facilitar les actuacions dins dels entorns de protecció, i un reglament específic per les rehabilitacions en edificis històrics. També ha anunciat una actuació de conservació per a l’edifici de Ràdio Andorra que, conjuntament amb la Casa Rossell i l’Hotel Rosaleda, haurien de tenir el seu ús definit abans del 2013.

El Ministeri de Cultura vol enllestir la delimitació dels entorns de protecció de sis zones, i ha optat per externalitzar l’elaboració de tres d’ells. Per això, s’ha fet un plec de bases conjuntament amb el Col·legi d’Arquitectes que es presentarà en les properes setmanes, i el ministre de Cultura, Albert Esteve, ha assegurat que és una manera d’ajudar al sector.

Esteve ha afegit que el treball dels entorns de protecció s’està duent a terme per primer cop en col·laboració amb els comuns, i que s’està treballant per facilitar els tràmits administratius i per resoldre els processos d’adaptació. Per aquest motiu, es volen incloure els criteris patrimonials dins de les lleis d’urbanisme, o en tot cas fer un reglament específic per donar més seguretat jurídica als administrats.

El ministre també ha anunciat que s’està elaborant un reglament, conjuntament amb Ordenament Territorial, per tal que la rehabilitació d’edificis històrics no es regeixi per les mateixes normes que els edificis contemporanis, i pugui haver-hi algunes exempcions perquè no es produeixin casos absurds.

Pel que fa als monuments custodiats pel Departament de Patrimoni Cultural, com la Casa Rossell, Ràdio Andorra i l’Hotel Rosaleda, Esteve ha dit que durant aquest any es faran els estudis per determinar-ne el seu ús. A més, es destinaran 165.000 euros per rehabilitar la teulada i els tancaments de Ràdio Andorra, i es contractarà un assessor perquè faci l’inventari de quines instal·lacions radiofòniques s’han de conservar.

En aquest aspecte, la presidenta de la Comissió, la socialdemòcrata Rosa Gili, ha mostrat la seva preocupació pels usos que s’estan proposant d’aquests edificis, un casino per l’Hotel Rosaleda, i les instal·lacions de l’heliport a Ràdio Andorra. Sobre aquesta darrera proposta, el ministre de Cultura considera que ‘no és impossible però que no és l’ús natural que es preveia’ i que en tot cas s’hauria de demanar conformitat a les autoritats espanyoles.

Altres projectes que treballarà el Ministeri de Cultura són la creació d’un catàleg nacional d’artistes, un mapa nacional d’infraestructures comunals, la signatura del conveni sobre la protecció del patrimoni immaterial, la proposta d’adhesió al conveni de la biblioteca digital mundial, i la signatura de la convenció sobre les mesures a prendre per prohibir la importació, exportació i el canvi de propietat il·lícites de béns culturals.

En l’àmbit del turisme cultural, es vol treballar per reactivar la ruta del ferro als Pirineus i adherir-se a l’Acord Parcial dels Itineraris Culturals del Consell d’Europa per promoure’n d’altres. En aquest sentit, es vol crear una ruta dels orris, i el ministre ha indicat que la Vall del Madriu ha de ser un lloc prioritari per iniciar la recerca d’aquest projecte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *