Compte enrere per a les finals de la Copa del Món d’esquí alpí a Grandvalira

Foto: G Subilibia

Les finals de la Copa d’Europa de Grandvalira 2018, disputades a la pista Avet al sector de Soldeu i la pista Àliga al sector del Tarter conclouen després de 7 dies d’intensa activitat i curses apassionants.

Un total de 258 corredors de 22 països s’han donat cita a Grandvalira. L’organització ha confirmat més de 500 persones acreditades.  

La pista Avet ha acollit les competicions més tècniques: Eslàlom i Eslàlom Gegant. A la pista Àliga s’han realitzat les curses de velocitat: Descens i Súper Gegant. Categoria Homes i Dones.   

Després de les finals de la Copa d’Europa 2018, Grandvalira serà la seu de les finals de la Copa del Món d’esquí alpí 2019; de l’11 al 17 de març se celebrarà l’esdeveniment esportiu més prestigiós de la història d’Andorra.

 

Unes finals de Copa d’Europa a Grandvalira de nivell Copa del Món

Els equips nacionals, membres de la FIS i delegats tècnics han valorat molt positivament les finals de la Copa d’Europa, equiparant-les amb moltes seus de la Copa del Món. També puntua la gran reputació que té Andorra per organitzar esdeveniments de primer nivell mundial.

El ministre de Turisme d’Andorra, Francesc Camp comenta: “Les finals de la Copa d’Europa han permès a l’estació de Grandvalira treballar en els mecanismes d’organització per afrontar les finals de la Copa del Món del proper any. Després de parlar amb els membres de l’organització i els de la FIS, em comenten que ha estat un èxit i està clar que s’ha realitzat una molt bona feina. Estem molt satisfets de com ha anat tot.” Camp afegeix sobre la capacitat del país per organitzar grans esdeveniments: “tenim una relació de confiança amb la Federació Internacional i l’opinió que es té d’Andorra és molt bona; més enllà de Grandvalira, Andorra demostra una vegada més que està a l’altura. És important tenir un país que tingui la capacitat d’organitzar molts esdeveniments de primer nivell mundial i els organismes internacionals cada vegada més es fixen en nosaltres. Això és molt important”. 

El director general del Comitè Organitzador de les finals de la Copa d’Europa 2018 i de les finals de la Copa del Món 2019, Sr. Conrad Blanch explica: “La valoració de les finals de la Copa d’Europa és tremendament positiva. La meteorologia ens ha fet treballar de forma extraordinària per part de tots els equips tècnics i voluntaris que són un patrimoni inigualable; permetent-nos fer el programa de competició complet i destacant els dos Eslàloms que hem realitzat en el nou traçat de la pista Avet, amb dos recorreguts que hem de tenir per a les finals de la Copa del Món. Hem recollit una gran experiència i en aquestes finals hem intentat equiparar al màxim els serveis que tindrem per al proper any. Per això, agraeixo la dedicació i professionalitat de tots per tirar endavant l’activitat en pistes i als seus voltants. Hem recollit l’opinió unànime d’equips, la FIS i delegats que valoren aquestes finals de la Copa d’Europa al nivell de moltes seus de Copa del Món. Ens han felicitat i han posat en valor la reputació d’Andorra com un gran destí de neu i una gran professionalitat. Aquesta meravellosa aventura ens portarà a les finals de la Copa del Món del 2019”.

Una de les figures clau en el camí d’Andorra cap a la Copa del Món és el Sr. Janez Fleré, Coordinador FIS de la Copa d’Europa femenina i que aquesta temporada deixa el circuit europeu després de 17 anys en el càrrec. Fleré comenta: “Per a mi és molt especial que l’any que ve les finals de la Copa del Món es facin a Andorra. Totes les condicions ens confirmen que Soldeu-El Tarter està preparada per a aquestes finals, tant des del punt de vista humà com tècnic. Sobretot per la motivació de tot l’equip de Grandvalira, la gent en la feina diari és fenomenal. Una bona pista es pot aconseguir en qualsevol lloc, però la part humana és la més important, és la diferència de Soldeu-El Tarter pel que fa a moltes altres estacions d’esquí. Grandvalira té un nivell de Copa del Món per la gent. Aquí se’ns tracta d’una manera molt especial, també fora de les pistes; de manera que els equips s’emporten un gran record d’aquests dies a Andorra”.  Soldeu-El Tarter també té la ment posada en l’any 2021, amb l’objectiu de presentar candidatura per entrar al calendari de la Copa del Món d’esquí alpí masculí. Referent a això, Janez Fleré opina: “Soldeu-El Tarter està preparada, però la competència és molt gran entre països, és molt difícil entrar en les disciplines tècniques; però Andorra està posicionada i dependrà molt de com vagin les finals de la Copa del Món de l’any que ve”.

En aquest sentit, el Director General de Grandvalira-ENSISA, Sr. David Hidalgo, opina: “Després de l’èxit organitzatiu d’aquest any, encarem el 2019 amb més seguretat i confiança. Respecte a la candidatura de Soldeu-El Tarter per estar al calendari masculí de la Copa del Món 2021, les possibilitats sempre les tenim però també és candidata Bansko, a Bulgària; esperem saber el resultat al mes de maig. Les aspiracions de l’estació i el país sempre són màximes per tenir presència als successius anys a la Copa del Món. Si podem estar cada tres anys a la Copa del Món, és una forma de participar regularment en el calendari”.

 

Curses palpitants a les finals de la Copa d’Europa a Grandvalira

El Descens masculí ha estat l’última cursa de les finals de la Copa d’Europa 2018. L’austríac Otmar Striedinger s’ha imposat a la pista Àliga amb un temps d’1:28.93. L’han acompanyat al podi els suïssos Urs Kryenbuehl (+0.26 segons) i Ralph Weber (+0.39 segons). 

Striedinger, després de guanyar el Descens, comentava: “estic molt feliç, ha estat un gran dia per a tot l’equip. He gaudit de la cursa. És la primera vegada que competeixo a Andorra, la pista Àliga no és fàcil; la primera part és plana, la part intermèdia és força pronunciada i molt tècnica. És una de les millors pistes de la Copa d’Europa”.

Cal destacar la gran actuació de l’andorrà Joan Verdú, novena plaça amb un temps d’1:29.97 (+1.04 segons). El seu millor resultat a la Copa d’Europa. Verdú, aconsegueix entrar en el top 10 en aquesta cursa i comentava després de creuar la línia de meta: “Després de la decepció al Súper Gegant, avui m’he tret l’espina al Descens aconseguint la novena plaça. És el meu millor resultat a la Copa d’Europa i a casa. Estic molt satisfet”.

Les finals de la Copa d’Europa d’esquí alpí celebrades al sector de Soldeu-El Tarter de Grandvalira ens han deixat per al record la gran actuació de l’equip austríac, amb les victòries de: Ariane Raedler (23 anys) al Descens i al Súper gegant, Dominik Raschner (23 anys) a l’Eslàlom gegant, Christian Hirschbuehl (27 anys) a l’Eslàlom i Otmar Striedinger (26 anys) al Descens. També van pujar al calaix més alt del podi la noruega Kristine Gjelsten Haugen (26 anys) a l’Eslàlom Gegant, el suís Stefan Rogentin (23 anys) al Súper Gegant i la francesa Josephine Forni (23 anys) a l’Eslàlom.

Pel que fa a la delegació espanyola, cal destacar el gran paper realitzat per la catalana Núria Pau (24 anys), 16a en l’Eslàlom i 24a en l’Eslàlom Gegant; sent els seus millors resultats a la Copa d’Europa. L’equip andorrà no ha tingut la sort de cara, però sí que ha adquirit molta experiència en una competició de primer nivell internacional; amb Joan Verdú (23 anys) aconseguint una gran 9a plaça al Descens.

El president de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), Sr. Albert Coma, explica: “les millores en l’equip són constants i somiar és gratis. Avui el resultat de Joan Verdú ha estat molt bo, cada temporada anem millorant i espero que tinguem algun corredor a les finals de la Copa del Món de l’any vinent; no s’ha de perdre mai la confiança”.

El compte enrere per a les finals de la Copa del Món d’esquí alpí 2019 ja està en marxa. És l’esdeveniment esportiu de més prestigi de la història d’Andorra i una nova possibilitat per posicionar el país i l’estació de Soldeu-El Tarter com a destinació hivernal al món.

TOTES LES NOTÍCIES