“Si no vols que et surtin granets, no mengis tanta xocolata”. Frases com aquesta són molt comunes sobretot durant l’adolescència, en què el procés hormonal fomenta l’aterratge de granets en el nostre rostre. Recordo que vaig eliminar durant una bona temporada el xoriço de la meva dieta per a evitar l’aparició d’aquests companys i limitava el consum de dolç. I és que en l’aparició de granets i canyelles l’alimentació té molt a dir. Per això, avui hem volgut parlar de l’acne digestiva. Allà anem!
Què és l’acne digestiva?
A grans trets, parlem de l’acne digestiva com la manifestació cutània relacionada amb els problemes digestius i el consum d’uns certs aliments que poden desencadenar brots d’acne. Així que està directament relacionat amb el que mengem i com el nostre cos processa aquests aliments. Pot haver-hi de tant en tant un senyal de desequilibris com a una resposta del nostre cos a la ingesta d’uns certs aliments.
Les seves causes
El desequilibri en la microbiota intestinal
Un dels causants de l’acne digestiva pot ser l’alteració i inflamació de la nostra microbiota intestinal, essencial per a una pell neta i una bona digestió. En aquest sentit, la farmacèutica Belén Acer, experta en dermofarmàcia i nutrició explica que, quan tot funciona de manera correcta, la barrera mucosa intestinal bloqueja el pas de les molècules proinflamatòries, però “en cas de disbiosis (desequilibri de la flora intestinal), l’intestí guanya porositat i les substàncies indesitjables aconsegueixen arribar a la sang”. En aquest moment té lloc una resposta inflamatòria cutània, amb un empitjorament de l’acne.
Una dieta rica en ultraprocessats i sucres, però pobre en nutrients desencadena desequilibris en la microbiota intestinal. Com assenyala Acer, per això tenen llocs “trastorns intestinals (inflor, flatulències, alteració del trànsit…) però també una mucosa intestinal que ja no exerceix correctament la seva funció”.
En definitiva, una microbiota intestinal saludable és fonamental per a tenir una bona digestió i una pell neta, ja que l’organisme pot manifestar els seus problemes digestius a través de la pell, causant acne.
Intoleràncies alimentàries
Les persones amb intolerància al gluten o a la lactosa poden experimentar inflamacions cutànies, que poden derivar en brots de granets i canyelles.
Productes lactis
Els lactis, especialment els processaments, poden ser un motor per a l’acne, per la presència de les hormones presents en la llet i en els seus productes derivats.
Excés de sucres i carbohidrats refinats
Aquest tipus de productes disparen els nivells d’insulina i fomenten la producció de greix, desencadenant l’acne.
Aliments recomanables
Aigua
Sí, sense novetats en el capdavant, però és que l’aigua és un indispensable en la nostra salut de manera global i també en la de la nostra pell. Així podem eliminar de forma més fàcil les toxines i mantenir la pell elàstica i hidratada.
Fruites i verdures
Són riques en antioxidants, vitamines i minerals que contribueixen a mantenir-nos sans i amb la pell saludable. Què et podem recomanar? Ja saps que l’arsenal és molt ampli, però sobretot et recomanem pastanaga, espinacs, bròquil, maduixes, nabius o taronges.
Fibra
Per a contribuir al bon estat de la microbiota intestinal, és molt important i beneficiós que incloguis civada, llegums, fruites i verdures a la teva dieta.
Probiòtics i prebiòtics
Els probiòtics presents en el iogurt, però també en el quefir, el miso o el kombutxa que són grans aliats per a enfortir la microbiota intestinal.
També per a millorar la nostra digestió i en sintonia la salut de la nostra pell podem tenir en compte els prebiòtics, aliments amb alt contingut en fibra que actuen com a nutrients per a microbiota. Són ideals per a optimitzar l’equilibri dels microorganismes.
Per bellezaactiva.com