Canillo reparteix 1.500 racions de vianda de Sant Antoni

A la tradicional Vianda i Encants de Sant Antoni s’han repartit 1.500 racions, aquest diumenge al migdia a la plaça del Telecabina de Canillo. La sopa s’ha fet amb els ingredients de cada any, entre els que hi havia botifarra, peus de porc, gallina, mongeta blanca, bringueres i mandonguilles. Abans, però, de poder tastar l’escudella s’ha fet la subhasta dels encants, on s’han recaptat 1.010 euros, quantitat que es destinarà al projecte d’Emmanuelle Adam per l’orfenat de Panamà. El cònsol major de la parròquia, Josep Mandicó, ha explicat que de cara l’any vinent pensaran en una fórmula diferent a la dels encants per poder recollir més diners si es tracta de destinar els recursos a una obra benèfica.

La plaça del Telecabina de Canillo s’ha convertit aquest diumenge des de les sis del matí i fins a les dues del migdia en una veritable cuina, on unes deu persones, entre cuiners i ajudants, han elaborat la vianda de Sant Antoni. Molts canillencs i gent vinguda d’altres parròquies han començat a fer cua a les dotze del migdia per tastar el tradicional plat, del que se n’han servit unes 1.500 racions.

Els ingredients que s’han posat a la vianda han estat, com cada any, peus de porc, orella i morro, botifarra negra i blanca, bringueres i cansalada, així com trumfes, col, api, cigrons, porros i mongetes blanques, a més de gallina perquè la sopa no quedi tan forta, ha explicat un dels cuiners que participa a la festa des dels seus inicis, Antoni Torres.

Segons el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, ‘la vianda de la parròquia té un gust diferent’ i un dels motius, segons es diu al poble, podria ser l’aigua, ha matisat.

Abans de començar a menjar la vianda, s’ha fet la subhasta dels encants. Enguany hi havia dotze lots amb productes diversos. Licors, embotits, vins, bombons, formatges i fins i tot uns coloms i una gallina vius, en dues de les paneres. En total s’han recollit 1.010 euros i el cònsol major de la parròquia ha estat qui ha aportat una quantitat més gran de diners. Ha pagat 150 euros per l’última caixa.

Els diners que s’han recollit es destinaran al projecte d’Emmanuelle Adam per l’orfenat cristià Hogar de niñas y niños amados a David (Panamà), que acull menors embarassades i nens petits. Mandicó ha explicat que de cara l’any vinent es plantegen canviar la fórmula dels encants per una altra que permeti fer més recaptació. Així una de les idees podria ser fer una mini loteria entre els participants a la festa. ‘Es podria repartir un tiquet de dos euros a cadascú que vingui i podríem recollir molts més diners’.

 Després dels encants, cap a les dues del migdia i sota un dia ben assolellat, s’ha servit la vianda a la llarga cua de persones que s’esperaven a la plaça per degustar el plat. Els qui venien amb les mans buides han pogut comprar el plat de la diada allà mateix, ja que cada any se’n dissenya un de diferent. El preu era de vuit euros i els diners recollits serviran per pagar la fabricació del plat però, no per cobrir tota la despesa de l’escudella, ha indicat Mandicó. A més de la vianda també s’ha servit pa, vi i tortell.

A la festa canillenca s’hi han pogut veure diferents personalitats del Comú, els cònsols major i menor, Josep Mandicó i David Palmitjavila, respectivament. Així com els ministres d’Economia i Territori, Jordi Alcobé i de Tursime i Medi Ambient, Francesc Camp. Tots ells han coincidit en què la vianda era molt bona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *