Camp calcula un estalvi d’uns 250.000 euros amb el tancament de les oficines de turisme a l’estranger

El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, i el gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, han presentat aquest dijous el nou model d’àrees comercials a l’estranger davant els agents turístics del Principat. El ministre ha indicat que se substituiran les actuals oficines de turisme per àrees o agents comercials que tindran un contacte més directe per a la captació de visitants. Amb l’eliminació dels lloguers i dels recursos que es destinaven fins ara, s’estalviaran 500.000 euros anuals, però per la creació d’un centre d’atenció telefònica i la resta el nou model s’hauran d’invertir prop de 250.000 euros i per tant l’estalvi final serà d’uns 250.000 euros.

Tal com ja havia avançat el ministre de Turisme, Francesc Camp, el model de les oficines a l’estranger serà substituït per àrees comercials per captar més visitants al país. La idea és que el missatge turístic quedi unificat des d’Andorra Turisme, tot i que es puguin fer campanyes específiques per a cada mercat. D’aquesta manera, en comptes de les oficines de turisme actuals, ubicades a Barcelona, Madrid, París i Brussel·les, es treballarà amb agents comercials que donaran a conèixer l’oferta turística en contacte amb els operadors i agents turístics de cada zona.

De les quatre oficines actuals, les de París i Barcelona són les que paguen el lloguer d’un local, perquè les altres dues es troben a les respectives ambaixades. Així, totes quatre deixaran de funcionar com a oficines de turisme, i els onze empleats que hi treballaven canviaran de tasques. Mentre dues administratives de París rescindiran els seus contractes, la resta del personal treballarà com a comercials als països on ja resideixen o tornaran a Andorra i se’ls reubicarà dins el nou model a Andorra Turisme.

L’estalvi que suposa el nou model d’àrees comercials és de 250.000 euros anuals, aproximadament, segons els càlculs del ministre. Això ve donat perquè d’una banda s’estalviaran 500.000 euros entre lloguers, contractes rescindits i reubicació del personal, però de l’altra s’haurà d’invertir en un centre d’atenció telefònica, una nova plataforma virtual i noves contractacions d’agents comercials a l’estranger.

De fet, el nou model ha d’entrar en funcionament completament al 2013, i preveu que hi hagi unes set persones que s’encarreguin de captar turisme des de l’estranger. A Madrid es mantindrà l’agregat de turisme que hi treballa actualment i es complementarà amb un nou comercial perquè estableixin les relacions amb els visitants d’Espanya i Portugal. A França també hi haurà un comercial que farà aquesta tasca, però ja no des de l’oficina sinó des de l’ambaixada, igual que en el cas de Brussel·les, on un comercial i un assistent s’hauran d’encarregar de fer la captació dels visitants d’Europa Central i del Nord. A Gran Bretanya també hi treballarà un comercial i a Barcelona es preveu que hi vagi algú des d’Andorra.

La idea és que aquests nous comercials es dediquin a fer la feina exterior de contacte amb els diferents operadors turístics i agències de viatges, però seguint un pla comercial marcat des d’Andorra Turisme. Així, serà des d’Andorra que es coordinarà tota l’estratègia.

Aquesta nova via s’ha decidit en observar que les visites presencials a les oficines de turisme representaven en total prop del 30% de les demandes, mentre que la majoria es fan de manera telefònica o per correu electrònic, cosa que es pot atendre des del Principat. Tot i així, mentre les demandes mitjançant aquests canals representen un total de 36.000 contactes a l’any, aquesta xifra queda àmpliament superada per les visites que reben les diferents pàgines web de turisme d’Andorra, que només amb la de www.andorra.ad ja supera les 718.000, i amb la de www.vineaandorra.ad durant dos mesos es va arribar a les 791.000. És per això que el ministre insisteix en la necessitat de comptar, al 2013 amb un web unificat, i en generar-hi trànsit.

D’altra banda, la ubicació d’aquests agents comercials no significa que es deixin de banda altres països com a potencials clients, i per això el ministre assegura que també es mantenen contactes amb Israel, Polònia o Rússia, entre d’altres. A més, la setmana vinent hi ha programada una visita amb els representants dels Emirats Àrabs, amb qui també s’establiran relacions en matèria turística per estudiar si és un mercat potencial o no.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *