Boicot a Andorra, per què?

He de dir que quan vaig llegir que es feia una crida a boicotejar Andorra, el primer que se’m va passar pel cap era que aquesta proposta no podia venir de cap grup simpatitzant amb el procés d’independència de Catalunya, sinó que semblava més una acció del costat oposat, per desacreditar els independentistes…

Pel que sembla em vaig equivocar i això ha estat el motiu de reflexió d’aquesta setmana.

Conèixer la realitat del  Principat d’Andorra des de la mala fe no és just perquè som un petit país en dimensions però molt gran en autoestima; una mala passada ja ens la va fer la CUP, portant al Parlament de Catalunya una proposta per tal que es considerés el Principat d’Andorra com un paradís fiscal, cosa que fa temps que vam deixar de ser-ho,  motiu pel qual vaig transmetre la meva queixa al conseller Raül Romeva.

Els andorrans sempre hem assumit la nostra fragilitat davant d’un món gegantí. La petitesa i, sobretot, la discreció ens ha permès sobreviure identitàriament durant molts segles i així desitjo que segueixi sent.

Entenc que en un moment tant rellevant i difícil, els nostres veïns catalans sentin decepció pel fet que el nostre Govern no hagi recolzat oficialment la declaració d’independència promoguda pel Govern de la Generalitat i la majoria del Parlament de Catalunya, a l’igual que no ho ha fet cap altre país del món…

Potser no té perquè ser Andorra el primer Estat que ho faci, no us sembla?, sabent que podem sortir-ne molt perjudicats al tenir una dependència externa i extrema que determina, no només el nostre present sinó també el futur de la nostra subsistència, en un moment clau en el que s’està negociant amb la Unió Europea, el camí que volem escollir per poder seguir prosperant com a Poble i com a Nació.

A Andorra viuen i treballen moltes més persones de procedència exterior que no pas nacionals, la qual cosa vol dir que son milers de famílies que se’n beneficien del benestar econòmic del Principat.

Dit això, crec que us equivoqueu els que penseu que boicotejant Andorra només es perjudicarà a un Govern que, pensant amb clau de país, ha intentat no posicionar-se a favor d’una creuada identitària que no ens és pròpia però que, oficiosament, per mil motius històrics  lingüístics i culturals tenim posada dins del cor.

Us equivoqueu si feu mal a Andorra perquè el país el fa tota la gent que hi viu, i a Andorra hi viuen milers de famílies que també defensen l’Estat Català.

Us equivoqueu demanant un boicot perquè a nivell comercial, el Principat d’Andorra és una destinació de productes procedents també de Catalunya, la qual cosa vol dir que l’intercanvi econòmic camina  en dues direccions: la de pujada i la de baixada.

¿Us heu preguntat que potser seria més valent demanar fer un boicot a Mc.Donalds, que és una empresa Nord Americana, o a FNAC que és Francesa, o a El Corte Inglés que és Espanyola, o Delta que és Portuguesa, o Seat que  és Alemanya?

¿Us heu preguntat que potser seria més cridaner boicotejar a les vostres pròpies entitats financeres que han decidit traslladar la seva seu social fora de Catalunya i/o les empreses catalanes d’alimentació o de moda que han fugit pel temor d’un daltabaix econòmic?…

Potser no ho heu fet perquè els que heu demanat aquest boicot a Andorra ens heu menyspreat, amb mala fe o amb ignorància, creient-vos que només som un “supermercat”, però us ben asseguro que som molt més que això, som des de fa segles, allò pel que vosaltres ara esteu lluitant.

Exigir al més petit, al més dèbil i al més innocent, fer un pas endavant, és una manera de fer injustícia, és una forma improcedent de tractar a uns veïns amb els que s’ha conviscut molt de temps i amb els que haurem de seguir sent veïns.

18 comentaris

 1. Bravo per l’escrit.

  Totalmente d’acord.

 2. Pell de gallina amb aquest extracte : som des de fa segles, allò pel que vosaltres ara esteu lluitant.
  Un article genial!
  Haviam si fem obrir els ulls i entenen que no tenim cap culpa de tot el que esta passant allà….

 3. Potser que si els genis d’exteriors d’aquest govern pro-Rajoy haguessin fet més cas del Manual Digest i no s’haguessin afanyat per declarar que Catalunya seguia fant part del regne espanyol doncs ara no ens passaria el que ens passa.
  Grandíssima part de la culpa es de la diplomàcia tan poc diplomàtica que tenim…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *