Bipolarització de l’electorat

La campanya ha començat amb un to marcadament bipartidista i amb la crisi econòmica com a principal tema de debat entre les quatre formacions polítiques que es presenten a les eleccions. Tot indica que el Partit Socialdemòcrata (PS) i Demòcrates per Andorra (DA) seran les dues propostes més votades i que són les úniques amb opcions reals d’arribar a governar.

Almenys així ho han vaticinat les dues enquestes que s’han conegut fins el moment: una encarregada per DA i una altra del Centre de Recerca Sociològica (CRES). Més enllà dels resultats d’una i altra enquesta, i del grau de fiabilitat de cadascuna, hi ha una cosa que està clara: aquesta vegada la bipolarització de l’electorat pot ser molt més gran que en altres ocasions, segurament perquè té molt més pes l’anomenat vot útil.

S’ha de tenir en compte, però, que de tots dos estudis es dedueix que és molt elevat, fins a un 30% del total, el nombre d’electors que encara no han decidit el sentit del seu vot, el que deixa molt obert qui serà finalment el guanyador. Aquest fet hauria de propiciar que els partits s’esforcin encara més si és possible en donar a conèixer les seves propostes sobre els diferents àmbits que preocupen a la ciutadania.

I és que, com s’ha dit en moltes ocasions, l’enquesta que val realment és la del dia 3 d’abril, quan els electors es pronunciïn sobre les seves preferències per sortir de la situació d’inestabilitat que ha viscut el país en els últims dos anys. Això sí, dóna la impressió que DA surt amb una posició lleugrament més bona que els seus rivals del PS, tenint en compte que és una formació que fins ara no existia i que pràcticament encara no havia presentat fa tan sols uns dies ni una sola proposta programàtica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *