Bellesa: Tens el cuir cabellut sensible? Una de cada dues persones diu que sí

Una de cada dues persones, el 44% de la població, diu tenir el cuir cabellut sensible, una xifra altíssima només superada pels qui diuen tenir la pell del rostre sensible. Picor, punxades, cremor, dolor, són alguns dels símptomes que pateixen aquestes persones sense que els dermatòlegs coneguin quin és el desencadenant. Perquè no estem parlant d’afeccions o malalties cutànies que produeixen aquests símptomes, sinó d’unes sensacions anòmales que, en principi, no tenen un origen conegut però que són viscudes amb angoixa pels qui les pateixen de forma quotidiana.

Esther Serra, dermatòloga especialista en dermatitis de contacte de l’Hospital de Sant Pau (Barcelona), explica que “encara que sembla que s’hagi posat de moda el conte de la princesa i el pèsol”, el cert és que cada vegada són més les persones que manifesten sensibilitat cutània. Perquè la pell és un òrgan amb nombroses fibres nervioses i neuromediadors. En el cuir cabellut, per exemple, hi ha unes 600 terminacions nervioses per centímetre quadrat.

 

I a tu? Et pica el cap?

El cuir cabellut sensible és una realitat que afecta gairebé la meitat de les dones (47%) i homes (41%), segons un estudi realitzat a França sobre 1.011 persones majors de 15 anys (“Sensitive scalp: does this condition exist? An Epidemiological study “Contact dermatitis vol 58 n º 4, 2008). Però, què és exactament un cuir cabellut sensible? Segons explica la doctora Serra, “la definició de pell sensible és la de patir sensacions anòmales en la pell com punxades, cremor, picor, dolor, etc. sense que sapiguem la causa “. I explica: “es pot tenir sensibilitat cutània sense tenir una al•lèrgia”. Com hem dit abans, el cuir cabellut té multitud de terminacions nervioses i pot passar que se sentin picors (pruïja), tibantor, coïssor, dolor, etc. Aquests símptomes poden ser originats per una malaltia (patologia) del cuir cabellut: caiguda, descamació, dermatosis, etc. Però si sorgeixen de forma aïllada ens trobem amb un cuir cabellut sensible.

 

“Un cuir cabellut sensible és el que pateix picor, coïssor, dolor o punxades sense que es pugui determinar una causa”

Se sap que d’entre les persones amb sensibilitat en el cuir cabellut aquesta és major en persones amb el cabell molt sec o molt gras. També que entre els més sensibles el 42% era major de 50 anys i el 19,49% tenia una major caiguda reaccional de cabell que els que tenen el cuir cabellut normal.

També que la picor és la molèstia més generalitzada (60% dels que pateixen de cuir cabellut sensible), seguit de la sensació de punxades (30%), mentre que poques vegades se sent coïssor (10-15%). I s’ha observat que en el cuir cabellut sensible no hi ha eritema (cremada) visible, segons un altre estudi realitzat a França sobre 2.117 persones.

 

Per què pica?

Segons explica la doctora Serra, “no hi ha causes conegudes per la pruïja”, entre altres coses “perquè no s’ha estudiat massa”. S’investiguen diverses causes, com la d’una malaltia cutània (tricodinia) que produeix disconfort, dolor o parestèsia (sensació de formigueig, adormiment), “encara que no estem segurs”.

També es creu que el cabell en fase telògena (de caiguda) pot produir una sensació de cremor a causa de l’acció d’un neuropèptid. O que la raó pot trobar-se en l’estreta relació entre el fol·licle pilós i les terminacions nervioses. En aquest sentit, s’apunta que potser la raó del cuir cabellut sensible seria una neurosensibilidad exacerbada. La veritat és que el cuir cabellut té prop de 600 terminacions nervioses per cm2 de pell que s’activen per multitud d’estímuls: fred, calor, pressió, emocions, estrès, contaminació, xampús, tractaments químics (tints, allisats, permanents), etc. En activar alliberen neuromediadors que transmeten els missatges a través del sistema nerviós central fins al cervell, on es tradueix el missatge i s’ordena la “solució”. En poques paraules: pica, doncs a gratar.

Els neuromediadors són substàncies químiques que s’uneixen a receptors específics per a activar i que reaccionin. El problema apareix quan aquesta reacció torna a activar tot el mecanisme una i altra vegada i es converteix en un cercle viciós que provoca cada vegada més picor (si vols conèixer amb més detall com funciona, t’ho expliquem al final de l’article).

L’última novetat cosmètica per tractar el cuir cabellut sensible s’ha dissenyat justament per trencar aquest cercle viciós. Els Laboratoris Ducray han creat un xampú, Sensinol, amb un actiu (polidocanol) que limita la percepció de la picor. És a dir, impedeix l’enviament dels missatges perquè el cervell no percebi la picor i, amb ell, la necessitat de gratar-se.

Tens el cuir cabellut sensible? Un test creat pel professor Laurent Misery, Dermatòleg responsable del Servei de Dermatologia i director del Laboratori de Neurobiologia Cutània l’Hospital Universitari de Brest (França) i els Laboratoris Dermatològics Ducray permet saber de manera senzilla si es té el cuir cabellut sensible. Vols provar?

Puntua cada símptoma de 0 a 4, en què:

• 0 = no, cap símptoma

• 1= sí. Però no em molesta

• 2= sí, i em molesta una mica

• 3= sí, i em molesta molt

• 4= sí, i és insoportable

Símptomes:

•Picors

• Picantor

•Tibantor

• Dolor

• Sensació de cremor

Total de 1 a 3: tens el cuir cabellut sensible

Total de 4 o més: tens el cuir cabellut molt sensible

 

Poden ajudar-te

♥ Sensinol de Ducray. Xampú tractant Fisioprotector per cuir cabellut sensible, fragilitzat i amb picor que alleuja i calma la pruïja des de la primera aplicació; conté polidocanol, un actiu que frena la reacció química cutània que transmet la sensació de picor al cervell (antipruriginoso) i una base llavant molt suau, hipoalergènic, biodegradable, sense perfum, conservants, colorants ni alcohol. 200 ml 12,95 €. En farmàcies i parafarmàcies.

♥ Xampú Calmant al Extracte de Peonía de Klorane. Xampú protector i calmant per a cuir cabellut irritat, especialment si està associat a estats de caspa. 400 ml 10 €. En farmàcies i parafarmàcies.

♥ Kerium de La Roche-Posay. Xampú fisiològic amb aigua termal d’efecte calmant i anti-irritant, per cuir cabellut sensible. 200 ml 8,94 €. En farmàcies i parafarmàcies.

♥ Bain Vital Dermo-Calm de Kérastase. Xampú per a cuir cabellut sensible i cabells normals a mixtes, calma la irritació, prevé les picors, hidrata i dóna flexibilitat al cabell. 250 ml

♥ Sensi Control Bain Shampoo Treat de Montibel.lo. Xampú per a cuir cabellut sensible amb un complex exclusiu (Dermo-Calm) que neteja suaument, hidrata, regenera i protegeix el cuir cabellut, pH 5.5. 300 ml 10,30 €. En perruqueries.

♥ Astera Sèrum Calmant de René Furter. Sèrum que calma instantàniament el cuir cabellut irritat gràcies als seus olis essencials (menta, eucaliptus) i l’extracte de asteràcies que produeixen un efecte fred (-2 º), reequilibra les zones sensibles i irritades i estimula l’autoprotecció del cuir cabellut. 75 ml 17 €. En farmàcies i parafarmàcies.

 

Com sentim la picor?

Sé que a més d’un @ pot semblar un rotllo per l’ús de paraules tècniques, però estic segura que molts coincidireu amb mi i la meva passió per saber com funciona el nostre cos i com, en el fons, som pura química. Perquè estic segura que, com jo en escriure, en llegir-lo us heu rascat més d’una vegada el cap, les mans o els braços. A veure què. Com ja hem explicat, les terminacions nervioses del cuir cabellut (i de tota la pell) s’activen per una gran quantitat d’estímuls, externs i interns, i alliberen neuromediadors, substàncies químiques que transmeten els missatges al cervell a través del sistema nerviós central unint a uns receptors específics.

En el cas de la picor (pruïja) els receptors que s’activen s’anomenen PAR-2 i es troben en les terminacions nervioses presents en l’epidermis i la dermis del cuir cabellut. Per activar-los, les cèl•lules que immunitzen i estan implicades en els fenòmens inflamatoris i d’hipersensibilitat, anomenades mastòcits, alliberen un enzim, la triptasa. Llavors, el receptor PAR-2 s’activa i diversos mediadors s’alliberen, entre ells la Substància P. Aquesta reacció química es tradueix fisiològicament en la necessitat de gratar-se.

La Substància P alliberada estimula la degranulació (alliberament d’enzims) del mastòcit, que de nou allibera triptasa que activa el receptor PAR-2 qui, al seu torn, allibera nous mediadors, entre ells la Substància P, que torna a iniciar tot el procés . Aquest és el cercle viciós que provoca cada vegada més picor.

Per Belleza Activa / Redaccio ACPG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *