Augmenten a l’estiu les estafes de compravenda online

Arriba l’estiu i sembla que les preocupacions desapareguin. Els anuncis de cervesa i les publicacions a les xarxes socials dels teus amics pinten l’arribada d’una època en què només s’hauria d’estar pendent de gaudir i desconnectar. Però no sempre és així.
 
Molts usuaris d’aplicacions de productes de segona mà com Wallapop, eBay o Milanuncios dediquen més temps a realitzar compres i vendes que durant la resta de l’any, sense prestar l’atenció suficient o sense adonar-se del que en realitat li estan oferint – i això és una cosa que els estafadors saben -. Per aquest motiu els mateixos s’aprofitin d’aquesta baixada de guàrdia estiuenca i aconsegueixin diners o objectes a canvi de res. Tal com expliquen des de Lemonpay, experts en pagaments segurs entre particulars, hi ha moltes formes d’estafar en la compravenda de segona mà però entre les més comunes i sorprenents la plataforma per comprar i vendre de forma segura entre particulars destaca les següents:Comprar una fotografia: és una de les estafes més increïbles però també més freqüents quan es tanquen operacions a distància. Els venedors posen un anunci sobre un article car, com un McBook o una Play Station 4, a un preu molt barat. Quan el comprador obre la porta de casa esperant rebre allò que va veure rep una fotografia impresa del producte. Tècnicament, el venedor només es va deixar d’indicar que el que venia era una imatge. En aquests casos, l’ideal és usar plataformes que permetin la devolució del producte en un marge de dies concret si no s’ha rebut l’esperat, tenint retingut els diners de la compra a un dipòsit de tercers.

El pagament per avançat sense rebre res: tant si es decideix pagar amb la targeta com per PayPal, fer-ho per avançat és un risc. La pràctica fraudulenta més comú que existeix és la de cobrar i no enviar el producte, al·legant que no s’ha rebut res o, simplement, desapareixent del mapa. De la mateixa manera és recomanable pagar en el moment de la recepció del producte o, de la mateixa manera que abans, fer servir el métode escrow per evitar el frau, tal com es gestiona a través de Lemonpay.

L’estafa del comprador: no només els venedors poden ser estafadors. També els compradors se les han enginyat per treure profit dels buits de seguretat de les aplicacions de segona mà. En aquest cas l’enviament sol ser per avançat (cosa que s’ha d’evitar) o es paga per PayPal. Quan l’estafador rep el producte, o no paga o obre una incidència, congelant així els diners que havia ingressat al venedor anteriorment. Normalment s’excusa dient que no li ha arribat l’article o que està en males condicions. Com la pilota (i els diners) està a la seva teulada, pot ser que demani una rebaixa substancial o, fins i tot, es negui a pagar. La solució: comprar a través de plataformes que asseguren que en cas de rebre l’article i el comprador no ho vulgui se li tornen els diners i, al venedor, el producte que havia enviat.

Les falsificacions: encara vendre productes falsificats sol estar prohibit en aquest tipus de webs i apps, molta gent s’aprofita per colar-los com originals. En aquests casos hi ha aplicacions que permeten tornar la falsificació i recuperar els diners.

Bitllets falsos en pagar en mà: pot semblar una cosa que només passa a les pel·lícules però els bitllets falsos existeixen i es fan servir per pagar articles cars d’aplicacions de segona mà. Normalment, els intercanvis presencials són bastant ràpids i ni tan sols caus en la possibilitat que t’estiguin colant diners que no és de veritat. Davant aquesta possibilitat es recomana obligar el comprador a que t’acompanyi a un caixer o comerç que disposi de lector de bitllet o fer ús d’apps com Lemonpay per realitzar un pagament segur.

Aprofitar l’estiu per comprar i vendre coses de segona mà és una gran manera d’estalviar. Però igual que amb la crema solar i la de després de prendre el sol és millor prevenir que curar. Per evitar exposar-te als estafadors tens a LemonPay a la teva disposició.

Per Tecnonews / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES