“Auca del noi català antifeixista i humà”

 Coberta de l'Auca del noi català antifeixista i humà
Coberta de l’Auca del noi català antifeixista i humà

Títol: Auca del noi català antifeixista i humà
Escriptor: Pere Català Pic
Il·lustrador: Josep Obiols
Editorial: Libros del Zorro Rojo
Pàgines: 76
Edat: D’interès general

L’edició de l’Auca del noi català, antifeixista i humà, és important no tant per als infants d’avui, sinó per a aquelles persones interessades tant per la història del país com per la de la literatura per a infants en català.

Es tracta d’una reedició molt acurada d’una obra publicada per primera vegada el 1936, en plena Guerra Civil, pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya de l’època, on s’hi entrelluca clarament l’ideari polític de la Catalunya republicana, plasmat en la descripció detallada i modèlica de diversos moments de la vida d’un noi des que neix fins que arriba a adult.

Una auca amb estampes d’un dels més grans representants del noucentisme, Josep Obiols (d’ell és el famós cartell de l’Apec, de 1922, amb un infant camí de l’escola i una pregunta al dessota: «Ja sou de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana?»), acompanyades d’uns rodolins traduïts a tres idiomes. L’important no és només la reedició del llibre, sinó els dos epílegs que acompanyen aquesta edició: «Josep Obiols (1894-1967), la imatge cívica d’un temps i d’un país», on Pilar Vélez, doctora en història de l’art, repassa la trajectòria de l’artista alhora que situa l’obra en el temps i el context polític, social i cultural. I «L’auca de Pere Català i Pic», on Ester Boquera, doctora en Comunicació, repassa la trajectòria del polifacètic fotògraf i autor del text (artífex també de l’icònic cartell Aixafem el feixisme, en què va representar un peu calçat amb espardenya que esclafava una creu gammada) i, entre d’altres, comenta que durant força anys es desconeixia l’autoria del text ja que l’auca no anava signada. Fou un dels seus fills, Pere Català Roca, qui testimonià que l’havia escrit el seu pare.

Una obra imprescindible per a conèixer la història de la nostra literatura en un dels seus moments més complicats.



Pep Molist / Clijcat / Faristol

[do_widget id=category-posts-pro-64]