“Asteroid City”, de Wes Anderson

El visionari cineasta nord-americà Wes Anderson – director de “Moonrise Kingdom” (2012) o “The French Dispatch” (2021) – ens deixa l’enlluernadora filigrana cinematogràfica “Asteroid City”, amb guió d’ell mateix i Roman Coppola, després de competir en la secció oficial del recent Festival de Cinema de Canes.

Anderson ens deixa ara una nova proposta excessiva i enlluernadora que encaixa perfectament en el seu expansiu i naïf univers creatiu. Tenim una fantasia atòmica sublimada ambientada l’any 1955, els anys de la bomba nuclear, l’albirament d’ovnis o del pànic a la invasió extraterrestre. L’acció transcorre en una ciutat en el desert sorgida al voltant de l’atracció d’un cràter i de la possessió d’un meteorit. En aquest lloc es congreguen passavolants, científics que venen a un congrés d’astronomia i turistes.

“Asteroid City” és una barreja de formats i de gèneres. Tenim, doncs, un joc metanarratiu prodigiós que combina el serial radiofònic amb el còmic, la pintura, el teatre i el cinema. Com resulta habitual en Anderson, el seu plantejament és el d’una divertida comèdia amb l’habitual sentit de l’humor estrany, marcià, absurd. Un film-mosaic presentat a l’estil d’una historieta gràfica, amb la construcció de precises, precioses i cuidades vinyetes. Mentre es recolza en una paleta cromàtica de colors pastel, que li donen una estètica retro, s’acompanya de nou de la música de percussió i estridències sonores d’allò més atractiva d’Alexander Desplat.

Anderson es referma en el seu estil propi, distintiu, que el fa inconfusible. Així, tira de veta dels seus característics moviments de càmera, des de tràvelings laterals a moviments d’avançament i retrocés, o de la seva predilecció per les composicions simètriques i geomètriques. Novament, ens trobem davant d’una peça inabastable basada en una dilatada coralitat de personatges, sovint pures caricatures, que dona peu a un repartiment quilomètric. Entre altres actors i actrius, tenim Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Edward Norton, Adrien Brody, Stephen Park, Maya Hawke, Steve Carrell o Willem Dafoe.

[do_widget id=category-posts-pro-64]