Artur Blasco fa una nova donació a la Generalitat de materials de la seva recerca del cançoner popular del Pirineu

Donació de materials sobre la recerca del cançoner del Pirineu per part d'Artur Blasco (Govern.cat)
Donació de materials sobre la recerca del cançoner del Pirineu per part d’Artur Blasco (Govern.cat)

La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Sònia Hernández, ha presidit l’acte institucional de la darrera donació de materials dels treballs de camp que el músic, investigador i divulgador, Artur Blasco, ha fet durant dècades en la recerca i divulgació del cançoner popular de tot el Pirineu.

Al llarg dels anys el musicòleg d’Arsèguel ha fet servir diferents eines per a poder enregistrar el seu treball de camp, per tal d’aconseguir fer el testimoni amb la qualitat més òptima de cada moment històric. El Departament català de Cultura, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, s’ha interessat per la tasca de preservació de tots aquests materials d’arxius de so, vídeo i anotacions i, per això, ha arribat a acords amb Blasco per a tenir i preservar aquest valuós fons.

El 2015 es va incorporar al fons tota la documentació audiovisual del seu treball, que es resumeix en 80 vídeos realitzats entre la dècada de 1980 i el 2011, amb un total de 1.600 cançons de més de 300 cantadors i de 160 pobles diferents de les diferents comarques del Pirineu català. Més recentment, al 2021 es van incorporar a l’arxiu de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana diferents enregistraments provinents de diversos suports que es van digitalitzar.

Actualment quedava, sobretot, digitalitzar, tractar i documentar els enregistraments duts a terme en DAT (Cinta d’Àudio Digital). Tot i així, també s’han tractat d’altres tipus de suport com el casset, cinta de bobina oberta i CD. Aquest procés de digitalització es tradueix en 1.682 cançons i 80 fonogrames instrumentes, amb 413 cantants de 247 pobles diferents de 13 comarques del Pirineu i àrees d’influència. Aquestes còpies es dipositen a la Fonoteca de Música Tradicional Catalana, del Centre de Documentació de Cultura Popular de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

Per aquest motiu, ha estat important aquesta digitalització per tal de completar tota la col·lecció d’aquesta tasca excepcional i inèdita al nostre país. Es tracta d’uns materials sonors únics, de gran valor per a molts tipus d’estudi, tant lingüístics, etnogràfics, però sobretot musicals i d’un territori del qual hi ha molts pocs testimoniatges d’aquesta època, quantitat i en extensió de territori muntanyenc. És d’un valor primordial poder disposar i preservar aquest llegat i aquesta tasca en les millors condicions possibles ja que són un patrimoni únic i ric de Catalunya.

La donació coincideix amb el 60è aniversari de l’inici de la seva tasca de recollida de cançons populars, i amb la 50a edició de la trobada d’acordionistes del Pirineu, que ell mateix va crear.

[do_widget id=category-posts-pro-64]