Els animals sembla que tenen un sisè sentit per a preveure el temps. De fet, sí que està demostrat que els insectes es carreguen elèctricament i, en funció d’això estan més o menys nerviosos. Si els insectes estan moguts, empipen els altres animals i, d’aquesta manera alterarien als altres. El perquè de tot plegat, en el fons, no es coneix.
En un poble dels Estats Units, l’emissora local basa el seu pronòstic del temps en el comportament d’unes cabres que solen pasturar en un turó proper al poble. Si les cabres estan al matí a la part alta del turó, amb seguretat no plourà. Si estan a mitja muntanya, són possibles algunes pluges lleugeres. Mentre que, si es troben en la part baixa del turó, es produiran pluges fortes. Per descomptat, el pronòstic del temps en aquest lloc és conegut com “el pronòstic de les cabres”. L’encert en aquest cas específic és molt alt. Com poden aquests animals pressentir un fenomen o altre atmosfèric? La resposta continua sent un misteri. Potser certs sensors biològics totalment desconeguts fins ara per a nosaltres, siguin la clau de tan encertades prediccions.
De vegades, però, també els animals s’equivoquen. Fa uns anys, per a instal·lar la càmera del temps situada a la cota 2.500 de Boí-Taüll, pujàvem per la pista que, a l’estiu serveix per a les feines de manteniment i vaig advertir al responsable de l’estació, en Joan i gat vell a la muntanya, que probablement s’acostava una tempesta i que podia ser forta. Ell em va respondre que no, que el bestiar que pasturava per sobre dels 2.000 metres, quan havia de ploure baixava cap a cotes més baixes (com als Estats Units). Aquelles vaques no es van moure d’allà. En baixar a dinar, cap a Taüll, va desencadenar-se una forta i duradora tempesta amb calamarsa. En Joan va exclamar: “les vaques ja no són com les d’abans”.
Ara, hem de celebrar aquests mesos de març, maig i juny amb pluja amb molts sectors de Catalunya. En alguns casos, arriben tard. Milers d’arbres han mort i Parcs Naturals com el del Garraf han perdut gran part dels arbres. En altres casos, ens han salvat in extremis amb una recuperació de la vegetació molt notable i també de les reserves d’aigua. S’assegura el reg als canals de Ponent i els pantans de les àrees de més població afronten l’estiu amb reserves justes però, assegurades.