Andorra intercanviarà dades fiscals, de moment, amb 36 estats

El conveni del Consell d’Europa i de l’OCDE relatiu a l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal suposarà que l’intercanvi de dades que dugui a terme Andorra es faci, de moment, amb 36 estats, ja que tal com ha destacat el ministre de Finances, Jordi Cinca, Andorra ha optat per una fòrmula a través de la qual facilitarà dades a aquells estats que tinguin subscrit l’acord d’intercanvi en matèria fiscal amb la Unió Europea i amb aquells amb els quals hi hagi un acord per evitar la doble imposició o per a l’intercanvi de dades. Cinca ha incidit en el fet que la ratificacio d’aquest conveni per part del Consell General significa un “pas més” en el compromís del país cap a la transparència. El ministre, que havia demanat el suport unànime dels grups parlamentaris en la defensa del conveni, l’ha rebut, ja que tots s’han mostrat favorables a la ratificació, posant en relleu el que suposa per al país. Només hi ha hagut un retret, el de la consellera de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, que ha lamentat que la signatura es fes el 2013 i no s’hagi ratificat fins al 2016. Cinca ho ha justificat en el fet que calia veure l’evolució perquè es concretessin els aspectes que se’n deriven. 

Andorra intercanviarà, de moment, informació fiscal amb 36 estats que han subscrit l’acord d’intercanvi amb la Unió Europea o que tenen un conveni per evitar la doble imposició o un acord d’intercanvi amb el Principat. Així ho ha concretat el ministre de Finances, Jordi Cinca, davant del Consell General en la defensa de la ratificació del conveni del Consell d’Europa i de l’OCDE relatiu a l’assistència administrativa mútua, que ja es va signar el mes de novembre del 2013.

Cinca ha defensat que aquesta ratificació suposa “un pas més” en el camí iniciat per Andorra cap a la transparència i la cooperació, de fet, ha afegit que es tracta d’un “senyal inequívoc” dels compromisos que es volen anar assumint. En la defensa d’aquesta ratificació el ministre ha demanat el “suport unànime” dels grups parlamentaris i, de fet, l’ha rebut, ja que tant la majoria com l’oposició l’han aprovat, posant en relleu l’avenç que suposa per al país. Aquest suport ha estat agraït per Cinca.

D’aquesta manera, la consellera de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, ha destacat el suport a aquesta ratificació ja que estan a “favor de la transparència i la cooperació” si bé ha retret que des que el conveni es va signar hagin passat “gairebé mil dies” fins que s’ha ratificat i ha manifestat que “no ens podem permetre demostrar que no hi ha un interès de debò”.

Davant aquesta manifestació, Cinca ha insistit que en aquest temps no s’ha estat “de braços plegats” i que s’ha anat fent feina, per exemple en la signatura de convenis per evitar la doble imposició i ha reiterat que es volia saber, per exemple, a quins productes afectaria aquesta cooperació i ha remarcat que la “prudència aconsellava esperar per a la ratificació” fins que aquests aspectes no estiguessin “consolidats”.

Des del Partit Socialdemòcrata el conseller Gerard Alís ha mostrat el suport remarcant que es tracta d’un camí “ineludible”, mentre que el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha manifestat que aquesta ratificació és important per al país ja que es fa un pas més en la consolidació “d’una plaça financera sòlida” i es “reforça la reputació” del Principat. Des de Demòcrates per Andorra el conseller Carles Ensenyat, ha destacat que el conveni tingui per objectiu l’assistència mútua en matèria fiscal i que es faci una aplicació “gradual”, de moment amb aquells estats amb els quals es tenen acords o que tinguin un acord amb Europa.

Cinca ha recordat que en relació a aquest conveni s’han fet reserves que fan referència, entre altres, que la informació que es faciliti només podrà ser utilitzada en relació als mateixos impostos que estan vigents a Andorra.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES