Les delegacions d’Andorra i de la Comissió Europea s’han reunit aquest dimecres en la quarta ronda de negociació de l’Acord d’associació d’aquest any. L’agenda de la jornada ha combinat els debats sobre alguns dels aspectes claus del projecte d’Acord, com la lliure circulació de persones i les telecomunicacions, amb els intercanvis sobre qüestions més tècniques, vinculades a la normativa en matèria de medi ambient, estadística i agricultura.
La reunió també ha permès organitzar els intercanvis durant el segon semestre de l’any, d’acord amb el full de ruta acordat dijous passat entre els caps negociadors d’Andorra, Mònaco i San Marino i el Vicepresident de la Comissió Europea.
El segon intercanvi sobre lliure circulació de persones ha permès aprofundir en la reflexió al tomb de les possibles adaptacions a Andorra d’alguns aspectes de les normatives europees previstes sota els annexos de lliure circulació de treballadors i dret d’establiment.
Andorra i la Unió Europea també han obert el debat sobre telecomunicacions, en el qual el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, i el director general adjunt d’Andorra Telecom, Toni Ambatlle, han desenvolupat la posició andorrana i la necessitat de mantenir aquesta entitat com a operador públic únic. La Comissió Europea ha pres nota de l’argumentari andorrà, que analitzarà per a poder traslladar més endavant a Andorra la seva posició.
En la sessió de la tarda, les dues delegacions han seguit avançant en el debat, més tècnic, vinculat a la normativa en matèria d’estadística, agricultura i medi ambient, tres annexos que ja han estat tractats en rondes de negociacions anteriors.
Riba ha subratllat “la importància de tenir sobre la taula aquestes qüestions, que sabem que seran objecte de molt debat”. El secretari d’Estat ha manifestat que “de moment cal explicar les posicions de partida amb deteniment, plantejar i respondre totes les preguntes necessàries per a garantir una perfecta comprensió i veure fins on podem arribar a la taula de negociació”.
Organització del segon semestre
La ronda d’aquest dimecres s’ha realitzat tot just uns dies després que la Comissió Europea, representada pel Vicepresident Maros Sefcovic, i els caps negociadors d’Andorra, Mònaco i San Marino hagin acordat un full de ruta pels pròxims 18 mesos, que preveu el tancament de les negociacions a finals del 2023.
Així, el calendari del segon semestre inclou dues reunions de negociació formals amb la possibilitat d’incloure’n alguna de complementària si es considera escaient. El semestre es tancaria amb un estat de la qüestió de la negociació a nivell polític, al desembre, amb el Vicepresident Šefčovič.