Andorra acull la 2a Reunió d’alt nivell dels petits països de l’oficina regional per Europa de l’OMS

omsEl Cap de Govern, Antoni Martí, i la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, conjuntament amb directora regional per Europa de l’Organització Mundial de la Salut, Zsuzsanna Jakab, han estat els encarregats d’inaugurar la 2a Reunió d’alt nivell dels petits països d’Europa de l’OMS.

El Cap de Govern, en el seu discurs inaugural, ha constatat que aquesta reunió ha de permetre als països participants i a Andorra seguir avançant en el sector sanitari que és la base de qualsevol Estat modern, adaptant-se als canvis que es donen en les societats en cada moment històric. També ha subratllat que la sanitat i el benestar de les persones és un dret fonamental i un dels pilars de l’Estat del Benestar que qualsevol país ha de garantir als seus ciutadans i per a les futures generacions, amb una gestió amb garanties i sostenible de cara al futur. Antoni Martí ha considerat prioritari impulsar una renovació profunda del model sanitari que passa per reformar les actuals estructures i adaptar-les i conduir-les als nous models de societat.

En el seu discurs la ministra ha destacat que l’estratègia europea per a la Salut 2020 constitueix un marc de referència per poder preparar els sistemes de salut a fer front als reptes demogràfics, sanitaris, socials i econòmics que actualment en condicionen la seva sostenibilitat i perdurabilitat futures. I que, a més, la necessitat de canvi del model per orientar-se a adoptar una perspectiva d’inversió en la salut ha portat el país a elaborar un pla de salut alineat amb l’estratègia europea que preveu, entre altres accions, el desplegament d’un nou model assistencial, el denominat Model Andorrà d’Assistència Sanitària i Social, que promou una atenció centrada en la persona, proporcionant una atenció integral i coordinada dels diferents actors (sanitaris i socials) que han d’intervenir al llarg del procés assistencial i que ha de buscar un ús més racional i més just dels recursos disponibles.

Per la seva part la directora regional per Europa de l’Organització Mundial de la Salut, Zsuzsanna Jakab, ha volgut agrair la bona acollida i l’organització d’Andorra en aquesta 2a reunió d’alt nivell i ha destacat la importància de l’observació dels nous models de gestió de la salut en els petits estats europeus, països que han de ser més flexibles i eficaços en les seves polítiques de salut.

Informació sobre la reunió:

La 2a Reunió d’alt nivell dels petits països de l’Oficina Regional per Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS/EURO), és una trobada internacional que ha estat promoguda de forma conjunta entre aquesta oficina regional, les Nacions Unides i el mateix Govern d’Andorra, es desenvolupa el 2 i 3 de juliol del 2015 a l’Hotel Sport Village, de Soldeu. Els països participants són: San Marino, Mònaco, Luxemburg, Xipre, Islàndia, Montenegro i Andorra.
La reunió s’emmarca dins l’estratègia de l’OMS/EURO de la Salut 2020, una estratègia que serveix de marc per a tots els Estats Membres de la regió, i que inclou accions orientades a facilitar la transició que han de realitzar els sistemes de salut per adaptar-se als reptes que comporten els canvis demogràfics, epidemiològics, socials i econòmics que s’estan produint arreu.

Aquesta iniciativa permet als petits estats de la regió l’oportunitat de compartir experiències, i possibilita un discurs comú dels petits Estats Membres de l’OMS/ERUO en aquest fòrum internacional, afavorint un marc de discussió a l’entorn de les especificitats que per les seves pròpies dimensions i limitades capacitats, els fan particularment especials.

Aquesta segona reunió, que dóna continuïtat a la primera que va tenir lloc, ara fa tot just un any a San Marino, porta com a lema “Els petits Països a l’avantguarda de la governança multisectorial de la Salut” durant la mateixa tindran lloc diverses sessions de treball enfocades a tractar l’abordatge multisectorial de la salut i la millora de la gestió dels sistemes de salut per assegurar que aquests afavoreixen l’accessibilitat als serveis i recursos assistencials i als programes de salut pública de manera més equitable però també sostenible i perdurable.

TOTES LES NOTÍCIES