Andando

Sempre he sospitat que, quan al còmic, o a l’encara més genèric tebeo –un nom sorgit de la coneguda revista T.B.O, sorgida l’any 1917-, se’l va voler rebatejar com a novel·la gràfica, hi havia alguna cosa que no acabava de rutllar en les editorials. Malauradament, tot i la gran tradició de dibuixants de gran qualitat que han sorgit a l’estat espanyol i a Catalunya, aquest gènere no ha acabat de quallar mai, entre un sector prou ampli de la població que l’ha considerat un mitjà d’expressió “poc seriós”. No cal viatjar a França, -amb gran tradició de “la bandé dessinée”- Japó – amb els diferents tipus de “manga”, o Estats Units – d’on és originari el terme còmic-, per descobrir que gaudeix de ànima pròpia, i que no necessita de cap ajuda del màrqueting, amb noms del tot artificiosos. Malauradament, tot i la gran funció de divulgació que han desenvolupat els diversos salons del còmic, i del manga, que es porten a terme a Barcelona, i a casa nostra la feina del senyor Joan Pieras, impulsor del magnífic saló del còmic de la Massana, al còmic encara se’l considera un parent pobre, al costat del cinema – que curiosament cada cop més reinterpreta històries de personatges sorgits del món del còmic-, la poesia, la novel·la o la pintura.

Sense arribar a ser una obra mestra, ha caigut a les meves mans, un còmic inspirat en un tema tan actual – que ja gairebé l’hem avorrit, malgrat els molts estralls que causa- com ara la crisi. Amb el suggerent títol de “Andando”, Torres, Carreres i Riego, ens introdueixen en el particular món de tres personatges, que viuen de prop, aquesta situació. Un home d’una certa edat, al qual pre-jubilen, tot i que no hi està d’acord; un jove emprenedor que ha de deixar l’empresa que mantenia amb un company; i una advocada que veu com, tot i ser una de les més brillants treballadores del seu bufet, en voler ser mare, descobreix com l’empresa li gira l’esquena completament.

Salpebrat de diàlegs, que hom podria afirmar que els ha escoltat en un cafè de sota casa, i amb un bon grapat de personatges que, de tan pròxims, els podríem trobar fins i tot en la nostra família, “Andando”, ens dona a entendre que, lluny de les xifres i les dades que ens transmeten els mitjans de comunicació, – que sovint ens queden molt grans, tot i les esgarrifances que ens provoquen-, hi ha persones que pateixen. Malgrat tot, continuen “Andando”, utilitzant armes tan poderoses com ara, l’amistat, l’humor, o les relacions de parella.

La posada en escena dels dibuixos permet que les tres històries es vagin entrecreuant, amb facilitat. Sense massa estridències. Com correspon a una història que vol narrar el dia a dia d’un racó qualsevol de l’Hospitalet de Llobregat. El cert es que un cop llegida la història, aquesta et deixa un pòsit que et porta a revisar-la altre cop, vinyeta per vinyeta, per descobrir un gran nombre de detalls, que aconsegueixen fer molt més palesa, aquesta quotidianitat. Una particularitat que, potser, per a la persona que no estigui gaire avesada al llenguatge del còmic, pot ajudar-la a entrar -hi, en aquest món el qual per a una gran majoria, encara està per descobrir.

Marià Cerqueda

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *