AINA vol oferir cursos intensius per obtenir el títol d’educació en el lleure

La casa de colònies AINA ha presentat aquest divendres davant d’una amplia representació de cònsols i de l’església andorrana les noves instal·lacions realitzades pels arquitectes Antoni Pol i Zaira Nadal, que inclouen un amfiteatre, una aula de monitors, una plaça amb una font i una ampliació i millora de l’hort. El responsable del centre, mossèn Ramon Rossell ha explicat que l’objectiu d’aquesta reforma és treballar per la formació dels monitors i per això volen negociar amb el Govern poder oferir cursos intensius d’educació en el lleure que complementin la formació reglada que ja s’ofereix i permeti als joves titular-se en aquest sector.

El primer objectiu va ser escollir nens, després també discapacitats i ara AINA se centra en la formació del jovent. És per això que s’ha construït a la casa de colònies de Canillo una aula de monitors, el principal motiu pel qual es va dur a terme la reforma de les instal·lacions.

La voluntat d’AINA, com ha explicat el seu responsable, mossèn Ramon Rossell, és poder oferir cursos intensius durant deu dies la segona quinzena d’agost perquè els joves puguin realitzar les 110 hores de formació necessàries per obtenir el títol d’educació en el lleure. Rossell ha reconegut que s’ha de trobar amb la ministra d’Educació i Joventut, Roser Suñé, per negociar les possibilitats d’acollir aquesta formació complementària a la que ja s’ofereix en altres centres del Principat.

En aquests moments passen per AINA uns 100 monitors cada estiu, la majoria d’ells titulats a Catalunya, mentre que el nombre de joves arriba als 10 o 12.000. Per fer front a la manca d’espai que s’han anat trobant en els darrers anys, els arquitectes Antoni Pol i Zaira Nadal han ideat una reforma que s’origina a partir de l’hort.

D’aquí, ha exposat Pol, es creen espais complementaris com són la cuina-taller i l’aula de monitors. A més, davant de la preocupació per enllaçar la infraestructura amb l’edifici antic, s’ha construït una porxada que permet als infants sortir del menjador i gaudir d’un espai de lleure quan plou. Sota el porxo s’hi troba un amfiteatre que serveix per rebre els nens al matí i passar les últimes hores del dia repassant la jornada. Allà també hi ha un gran arbre pintat on s’hi recorden els projectes i les persones que han anat passant per AINA al llarg dels anys.

Entre l’edifici antic i l’amfiteatre hi ha la plaça de Montserrat, en honor al grup sardanista Montserrat que fa 35 anys que s’hostatja a la casa de colònies. Allà s’hi ha ubicat una font en forma de lleó, en la qual els nens poden rentar els plats després de dinar. Aquesta ha estat anomenada la font de Sant Marc, tant per l’animal que representa el sant com per la persona que va cedir els terrenys.

Les formes són les d’un cuc, ha indicat l’arquitecte, que d’una banda té la pell aspra com la llosa i de l’altre podria ser una cuca de llum amb molts colors. També els colors recuperen la imatge de l’arlequí tradicional de Canillo i element de l’imaginari universal. ‘És un espai petit però ric en diferents plantejaments’, ha dit Pol, que incorpora formes, espais, colors i sensacions a la senzillesa d’AINA.

La reforma té un cost de 500.000 euros, segons ha informat mossèn Ramon, que ha agraït la presència dels cònsols i la seva voluntat de ‘fer xarxa’.

(Cliqueu a sobre per ampliar)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *