Agustí Rios i Ferrer ens proposa una “Nova mirada al romànic” al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE)

La tercera planta del Centre d’Art d’Escaldes-Engordany acull, des del passat dia 9 de juliol, una exposició del dibuixant i artista polifacètic Agustí Rios i Ferrer.

Agustí Rios a part d’ésser un creatiu i amant de les Belles Arts, ha exercit la professió d’artista i alhora ha fet de professor de diverses disciplines a l’Escola d’Art del Comú d’Encamp, parròquia on resideix.

Al seu dia va coordinar diverses edicions de  la mostra d’Artistes d’Andorra a Encamp, on l’autor va incloure altres disciplines artístiques i plastiques.

A més a més, va fer nombroses aportacions a la Nit Literària Andorrana il·lustrant el cartell de Premis amb les diferents visions de cada una de les 7 parròquies andorranes que conformen l’itinerari cultural de la tradicional Nit de les Lletres Andorranes, que presideix Joan Burgués i Martisella.

Ara la seva “nova mirada al romànic”, s’emmarca  i presenta a l’entorn de la col·lecció permanent de les diferents maquetes d’art romànic, (com hem dit abans),a la tercera planta del Centre d’Art d’Escaldes-Engordany.

Les litografies originals de l’Agustí Rios s’acompanyen  d’aquarel·les corresponents als mateixos dibuixos de la mostra però en una doble vissió.

La col·lecció formada per l’original o prova d’artista es troba al costat de cada una de les capelles, que l’autor ha anat dibuixant i pintant amb el pas del temps, i en un interessant recorregut pel territori andorrà.

Així, que l’exposició es comença amb “Sant Jaume d’Engordany”  i  la litografia, que com hem dit abans s’acompanya una aquarel·la del mateix indret.

Amb Sant Miquel d’Engolasters, a proximitat de la maqueta corresponent, l’artista ens fa partíceps de la seva mirada i alhora del seu color.

És talment com viure dos moments d’una mateixa obra, així ho podem constatar a Santa Eulàlia d’Encamp, el campanar  més alt de les Valls.

En el seu trajecte pictòric, l’autor s’arriba a Sant Miquel de Prats i la seva mirada ens dóna una visió lateral a través de la litografia. Però quan pinta l’aquarel·la, l’artista es posa més al davant de l’arc d’entrada a l’església.

agusti riosQuant a l’equador de la mostra que presideix la “Verge de Meritxell”, en aquest cas, Rios fa una excepció i li dóna a la Verge una altra dimensió i el color de l’aquarel·la, mentre que la litografia li serveix per a recrear en B/N, l’entorn del Santuari, actualmente Basílica.

L’aquarel·la de Sant Romà de les Bons està centrada en l’absis romànic a sobre de la muntanya, mentre que la versió litogràfica de  l’expert dibuixant inclou el “turonet” i ofereix  al visitant una vista d’ocell de l’entorn, rodejat per les restes de l’antic castell de les Bons (S.XII).

Arribem a Sant Joan de Caselles que mostra la litografia en B/N i en canvi a l’aquarel·la li posa el color i fins i tot l’artista hi pinta la neu verge.

A l’altre vall, descobrim Sant Martí de la Cortinada, en la litografia, Rios dóna una visió des de baix, mentre que a l’aquarel·la l’artista aplica una mirada més directe i en un mateix pla,  afavorit pel color sempre fidel a l’original d’una de les capelles més antigues del romànic andorrà (S.XI).

Després, l’itinerari de l‘artista  es dirigeix a Santa Coloma, la qual capella  dibuixa a proximitat,  mentre que el color de la seva aquarel·la ens aporta una imatge de l’entorn del camps que voregen l’antiga capella del segle XII, que per cert, alguns estudiosos creuen que formava part de l’antic castell de Monclar (S.X)

A Sant Martí de Juverri, la litografia d’Agustí Rios mira des d’un costat, i en canvi  l’aquarel·la corresponent ens ofereix la perpectiva des de l’altre banda. En ambdós casos hom observa una part de l’absis semisoterrat, donant una visió d’una capella més rural.

Finalment,  i per tancar l’exposició, l’artista presenta la litografia de Sant Serni  de Nagol que es centra en la construcció a primer pla, mentre que en l’aquarel·la, l’autor ens mostra la perspectiva de l’entorn amb el seu absis  romànic inconfundible i perfectament bell.  

L’exposició “Una mirada al Romànic”, es podrá visitar fins el 10 d’octubre.     

TOTES LES NOTÍCIES