El Govern ha aprovat aquest dimecres, a proposta de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, l’adjudicació de les subvencions destinades a la implantació de mesures de conservació integrada, restauració, manteniment i millora del patrimoni cultural, per a l’any 2022. Després de l’anàlisi de les sol·licituds, la comissió avaluadora ha decidit atorgar la major part de la partida pressupostària a dos dels projectes que es van presentar i dos altres projectes s’han desestimat perquè no tenien com a finalitat la conservació i la restauració de béns culturals.
El primer projecte subvencionat preveu intervenir a l’era del conjunt de Cal Call del Forn de Canillo, consolidar els murs, refer la coberta i restituir el soler de l’era. Aquest projecte s’inclou en una actuació integral del conjunt. La comissió avaluadora ha considerat que el conjunt de Cal Call forma part del catàleg comunal de Canillo i presenta un alt grau d’autenticitat. El projecte s’adequa als criteris requerits i es proposarà la valoració per iniciar el procés d’inscripció a l’Inventari general del patrimoni cultural. La subvenció atorgada ha estat de 42.324,53 euros.
El segon projecte que ha rebut ajut és el que ha presentat el comú de Sant Julià de Lòria que pretén abordar la transcripció, traducció i digitalització de 28 pergamins de l’Arxiu comunal, datats entre 1289 i 1636. Els treballs inclouen la redacció d’una introducció, l’elaboració de l’índex onomàstic, toponímic, d’esglésies i d’escrivans, així com la seva digitalització. Dotze d’aquests pergamins han estat transcrits amb anterioritat i dos traduïts, i en aquest projecte se’n proposa la revisió.
La comissió avaluadora ha considerat que aquesta intervenció contribueix a la conservació i millora d’aquest patrimoni documental tant específic com excepcional. S’han atorgat un total de 10.000 euros per aquest projecte.
Tenint en compte que el pressupost total no ha estat exhaurit, el departament de Patrimoni Cultural ha proposat destinar el romanent de 9.229,69 euros per abordar un projecte de conservació i restauració d’un bé moble o conjunt de béns mobles integrants del patrimoni cultural nacional. Així, la voluntat és que la ciutadania pugui escollir a través d’un procés participatiu entre tres propostes diferents:
– La restauració d’una casulla funerària del segle XVII-XVIII, procedent de Sant Martí de la Cortinada.
– La restauració d’un conjunt de peces de ferro del jaciment arqueològic de la Roureda de la Margineda.
– La restauració d’un conjunt d’instruments musicals del fons de Casa Rossell.
La consulta a la ciutadania s’obrirà en les properes setmanes i es promocionarà perquè la població pugui escollir quina intervenció prefereix que s’abordi amb prioritat.