Accions contra l’atur

L’atur és cada dia un problema més gran al nostre país. Les dades del departament d’Estadística referents al passat febrer demostren que cada mes s’estan perdent gairebé una mitjana de cinc llocs de treball. La situació s’augura molt més greu quan acabi la temporada d’esquí, ja que moltes de les persones que treballen a les estacions s’hauran de buscar una altra feina.

El Govern ha tingut la valentia de posar en marxa un pla de xoc amb la finalitat de donar feina a algunes de les persones que s’han quedat sense ocupació. Malgrat que era de preveure que els sectors empresarials i també els sindicats criticarien la iniciativa, aquesta té el mèrit que per primera vegada a Andorra s’intenta incidir en una problemàtica de difícil resolució, encara que sigui només parcialment. La solució de fons passa per la creació d’una prestació per desocupació contributiva, és a dir, que se sustenti en la cotització dels propis treballadors i de les empreses.

Però cap dels anteriors governs, d’un signe polític o d’un altre, no hi van pensar i avui ens trobem que encara estem a anys llum dels països del nostre entorn en aquesta matèria. A més, s’han de posar en marxa polítiques actives d’ocupació per facilitar la inserció dels aturats a través de la formació, cosa que no s’ha fet mai i que ha demostrat la seva utilitat en molts indrets.

I més enllà de tot això, cal encetar d’una vegada per totes la reforma d’un Servei d’Ocupació que s’ha demostrat clarament ineficaç al llarg dels últims anys i les mancances del qual ressalten sobretot ara, en temps de greu crisi econòmica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*