SDP vol que s’aclareixi si es va informar amb antelació del cas BPA com hauria afirmat l’ambaixada dels EUA

SDP

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) ha tornat a insistir aquest dimarts sobre la necessitat que el Govern “digui tota la veritat” i aclareixi si els Estats Units van informar amb antelació les autoritats andorranes sobre les males pràctiques de BPA tal com hauria indicat el conseller d’Afers Econòmics de l’Ambaixada dels Estats Units a Espanya i Andorra, Anton Smith, el passat mes d’abril en un fòrum sobre blanqueig de capitals. El secretari d’Organització de la formació, Joan Marc Miralles, ha dit que el representant diplomàtic va parlar “d’autoritats andorranes”, però que entenen que si s’avisa tant la UIFAND com l’INAF, haurien de transmetre-ho a les màximes autoritats, i no entendrien “que no diguessin res al Govern d’un tema tan greu”.

El conseller general d’SDP i president suplent del grup mixt, Víctor Naudi, ha afegit que normalment en aquests casos, el FinCEN avisa amb temps i dóna la possibilitat de buscar solucions, de manera que “costa de creure que l’organisme avisés de cop”, i ha dit que el fet de no saber la veritat està generant inseguretat jurídica que posa en dubte la credibilitat del país i fa davallar l’economia.

Els representants de Socialdemocràcia i Progrés han tornat a posar en dubte, aquest dimarts, que “un país seriós com els Estats Units” no avisés amb antelació sobre l’afer BPA i no donés la possibilitat de buscar solucions, tal com asseguren que el FinCEN fa normalment, i tal com hauria afirmat el conseller d’Afers Econòmics de l’Ambaixada dels Estats Units a Espanya i Andorra, Anton Smith, durant el torn de preguntes d’un fòrum sobre blanqueig de diners organitzat a Madrid per la firma Ausbanc el passat 21 d’abril. El secretari d’Organització d’SDP, Joan Marc Miralles, ha detallat que malgrat que l’ambaixada va negar que Smith fes aquestes afirmacions durant la seva ponència, sí que ho hauria manifestat durant el torn de preguntes, on hauria dit que el FinCEN va emetre la nota perquè malgrat que Andorra feia temps que estava avisada, com que no actuava, finalment “van agafar el martell”.

El president suplent del grup mixt i conseller general d’SDP, Víctor Naudi, ha dit que és molt important saber què va succeir abans del 10 de març, ja que si és cert que el FinCEN va informar les autoritats andorranes mesos abans, vol dir que el Govern o els organismes de supervisió i control “no van fer la seva feina”. Igualment, Naudi també ha dubtat de si es tracta d’una casualitat el fet que “des de la tardor passada no tinguem ambaixador als Estats Units”.

Naudi també ha confirmat que el cap de Govern no els va informar –durant la reunió mantinguda el 10 de març al matí– que el Tresor nord-americà els havia avisat el 4 de març, sinó que no va parlar de cap data en concret i només els va avançar que durant el cap de setmana havien comunicat la situació als coprínceps. “És veritat que estem parlant de 3 o 4 dies, i em direu que és filar prim, però és molt important que es parli clar i que es digui la veritat”, ha conclòs Víctor Naudi.

De la seva banda, el recentment nomenat secretari d’Organització, Joan Marc Miralles, ha dit que el que volen saber és si la UIFAND i l’INAF van fer bé la seva feina, ja que el representant diplomàtic va parlar “d’autoritats andorranes”, però entenen que “si s’avisa tant la UIFAND com l’INAF, haurien de transmetre-ho a les màximes autoritats, i no entendríem que no diguessin res al Govern d’un tema tan greu”.

Miralles també ha lamentat que fa un mes i mig s’hagués de votar una llei per l’extrema urgència i necessitat i que contínuament es vagin incomplint els terminis per trobar una solució a la crisi, cosa que no troben “gaire seriós”. Així mateix, també ha criticat que ara s’estiguin investigant la totalitat dels 25.000 comptes de l’entitat, i espera que aquest control “no s’exerceixi en els altres bancs del país”.

Finalment, el secretari d’Organització ha volgut deixar clar, en referència al fet que l’advocat dels accionistes majoritaris de BPA sigui també el president d’SDP, que les decisions a la formació no les pren una sola persona, i que com que no es guanyen la vida a la política, “cadascú té la seva professió que no te res a veure amb el càrrec polític”.

(Text i foto: ANA)

2 comentaris

  1. Jo no entenc la gent d’aquest país. S’agafa una entitat privada i es dinamita per la incompetència de govern. Fan pujar l’auditora PWC per buscar draps bruts de clients i de la banca andorrana, per un valor de 7 milions d’€ (segons premsa espanyola) i que acabarem pagant tots els andorrans, i tot per justificar la seva manca de capacitats. Ole! Però aquí no acaba la cosa, també fan una llei inconstitucional i a mida per guardar-se les espatlles a nivell personal i per garantir que tot el país respongui de les cagades de Martí i companyia. I això sense entrar en la més gran de les evidències: la relació de Saboya, Cinca i demés ministrets provinents de la banca (que seran els encarregats de repartir-se el pastis de BPA entre ells. I mentrestant, els demés a pagar les pensions, les auditories i la mare que ____ i al carrer ningú diu res! Però al Consell, la somnolència és la mateixa: deixant de banda SDP, que actua com a portaveu de (vull pensar que d’una majoria silenciosa), els demés no fan res! Uns cohibits sota els interessos personals de Pintat (quina decepció liberals….), i els altres del PS que estan més pendents de tweets i de fotos que de fer la feina per la qual cobren. Potser sí que al final cada poble té el govern que mereix….

  2. Toni Martí ha mentit i ha hipotecat el futur d’Andorra i dels andorrans. No sabem si per la seva incompetència o actuant en nom de la resta dels banc.: Segur que Saboya i Cinca, com a empleats dels dos altres grans bancs del país, tenen la seva recompensa al tornar a la seva feina: ha sigut profitosa la seva estada a “govern”.

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES