L’USdA considera ‘fora de lloc’ rebre el projecte de llei del dret a vaga en plena campanya

ubachLa Unió Sindical d’Andorra (USdA) ha criticat aquest dijous el fet que hagin rebut “en plena campanya electoral” el projecte de llei qualificada de les mesures de conflicte col·lectiu per part del Ministeri de Justícia i Interior. El document està signat el dia 13 de febrer, però es va enviar el 17 de febrer, amb un comunicat del ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, en el qual, segons el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, els explica que els seus comentaris i suggeriments “no s’han pogut traslladar al text del projecte de llei”, tot i que el ministre ha desmentit taxativament aquest extrem. Per tot això l’USdA, i en el seu nom el secretari general considera que està “fora de lloc que amb un govern en funcions, i en plena campanya electoral, ens arribi un projecte de llei en el qual el Govern d’Antoni Marti continua apostant per un diàleg inexistent”. “Estan fent tot el contrari del que porten al programa electoral”, ha denunciat Ubach, que ha recordat que “els sindicats som actors socials i no ens fan ni cas” i que, per tant, des de l’USdA “a tota aquella persona que pel motiu que sigui no vol votar els partits progressistes -partits pels quals aposta l’USdA- i que vulguin votar, legítimament, a la dreta, els demanem que votin als Liberals”.

Gabriel Ubach ha explicat que el Govern va demanar a l’USdA aportar el seu parer sobre l’esborrany de la llei i que així ho van fer, amb un “ampli” informe de més de 30 pàgines amb una argumentació de les seves discrepàncies amb el projecte de llei que, lamenten, “ni tan sols han estat debatudes”, tot i que el ministre ha assegurat que, fins i tot algunes d’elles han estat incloses al text del projecte de llei. Aquestes discrepàncies estarien fonamentades, segons Ubach, al voltant del reconeixement de les figures sindicals a la legislació del país. És per això que l’USdA va reclamar que abans d’abordar aquesta llei s’havia de procedir a la modificació de la Llei qualificada de llibertat sindical i del Codi laboral, perquè segons aquestes lleis “els sindicats no pintem res, no podem entrar a les empreses”.

L’USdA ha criticat la paradoxa que a la llei del Govern liberal [la de llibertat sindical], que “era sobre llibertat sindical, no existeixen els sindicats ni tampoc contempla els convenis col·lectius”. També ha recordat com es van oposar a això al Consell General perquè “si no es canvien les lleis anteriors, tornem a estar davant d’una llei que no és de llibertat, sinó de coacció sindical.”

Els esdeveniments i la ideologia pròpia del sindicat, els han portat a demanar que no es voti en aquestes eleccions a Demòcrates per Andorra. “Ens estan enganyant una altra vegada, estan fent una campanya dient que aniran junts, però rebem el programa electoral i estan fent tot el contrari del que hi porten”, diuen de DA. Ubach ha insistit irònicament que les seves discrepàncies no han estat debatudes “en un exercici de com s’entén la democràcia, el diàleg i consens amb els actors socials, que forma part de la campanya electoral de Demòcrates per Andorra, un altre exemple clar de com junts avançarem i farem avançar el peís (sic)”.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES