Reforma descafeïnada

La negociació sobre les competències entre el Govern i els Comuns ha acabat en un rotund fracàs. La que era una de les reformes que s’anunciaven com de les més importants de la legislatura ha quedat totalment descafeïnada. Les part només es comprometen a abordar una sèrie de qüestions molt concretes però no es redefineix el model de competències i transferències, que és el que fa falta. A més, el comú de Sant Julià de Lòria s’ha desmarcat clarament de l’acord i es mostra fins i tot disposat a recórrer a la justícia la congelació de les competències.

Les postures irreconciliables entre l’executiu i les corporacions comunals ha fet que no hagi estat possible una entesa, que s’hauria d’haver començat a gestar al principi de la legislatura i no quan aquesta està ja en la recta final. Uns i altres volen ara posar èmfasi en demostrar la importància de l’acord institucional assolit, quan a totes llums és insuficient. El cert, però, és que tracta d’una reforma més que quedarà al calaix per als propers anys, juntament per exemple, amb la de l’administració, àmbit en què no s’ha avançat absolutament res amb l’excepció del nou model de jubilació, sobre la qual encara no hi ha ni tan sols un projecte de llei definitiu.

El fet que l’acord institucional sigui poc ambiciós és segurament el que ha pensat el ministre de Presidència, Antoni Riberaygua, que ha vist com tota la feina que ha portat a terme en els darrers mesos no ha servit de gaire i ha presentat la seva renúncia al càrrec. La dimissió no ha estat explicada amb claredat pel cap de Govern, Antoni Martí, tot i que de nou ha proclamat la transparència com una de les seves guies. Martí hauria de prendre bona nota de l’enquesta d’opinió política que va presentar dimarts el CRES, i que dóna un clar suspens al gestió de l’executiu, amb una valoració encara més baixa que fa un any.

TOTES LES NOTÍCIES