Marín insisteix en recuperar els ingressos per ITP perquè després de la crisi augmentarà la recaptació

L’estat d’execució del pressupost d’Escaldes-Engordany del primer semestre reflecteix que els ingressos per la via de transferències han pujat un 23%, i que en canvi s’han deixat d’ingressar uns 251.000 euros en concepte d’ITP pel fet que algunes de les transaccions han passat a estar subjectes al nou IGI. La consellera de Finances, Núria Gómez, ha reconegut que les dues coses ‘compensen’, però la cònsol major, Trini Marín, ha insistit en la necessitat de solucionar el problema de l’ITP, ja que actualment potser no són quantitats molt significatives, però s’ha mostrat convençuda que en un futur, quan se superi la crisi, poden tornar a ser importants.

El Comú d’Escaldes-Engordany ha tancat el primer semestre de l’any amb un superàvit de 4 milions d’euros, pel fet que és durant la primera part de l’any quan es facturen el gruix dels impostos i taxes, però la consellera de Finances, Núria Gómez, ha dit que espera tancar l’exercici complint amb el pressupost aprovat.

L’estat d’execució del pressupost també posa de manifest que els ingressos han augmentat un 2% respecte al mateix període de l’any anterior, amb uns 286.000 euros més provinents sobretot per l’increment de les transferències del Govern. En canvi, s’han deixat d’ingressar 251.000 euros en concepte d’ITP, per la qual cosa, la consellera de Finances, Núria Gómez, ha reconegut que una cosa s’ha compensat amb l’altra. Gómez també ha destacat que s’han pogut reduir les despeses un 8%, sobretot gràcies a la disminució de les despeses financeres provocada per la baixada dels tipus d’interès, però també gràcies a la rebaixa d’un 3% en la despesa de personal i d’un 13% a la despesa de béns corrents.

Des de l’oposició, el conseller Aleix Mañosas ha declarat que és difícil valorar l’execució de comptes del primer semestre sense tenir una simulació del que passarà a finals d’any, tot i que considera que el superàvit s’ha aconseguit en part gràcies a la reducció dels tipus d’interès. Pel que fa a la recuperació dels ingressos en concepte d’ITP, Mañosas considera que cal seguir endavant per aconseguir que el Govern modifiqui la llei.

Diferenciar entre transferències i ITP

D’altra banda, el cònsol major de la Massana, David Baró, i el cònsol menor d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, en declaracions a l’ANA, han assegurat que una cosa són les transferències i l’altra són els ingressos per ITP, i que ‘no es pot extrapolar una cosa amb l’altra’. Minguillón ha afegit que són coses diferents, cadascuna regulada amb una llei, que s’ha de respectar de manera separada.

De la seva banda, David Baró ha recordat que el Govern es va comprometre a revisar la llei perquè l’IGI no interfereixi en l’ITP, ja que això ‘és un tema constitucional i que tots van estar d’acord en modificar-lo’. En canvi, altra cosa són les transferències del Govern, que és un altre debat ‘que s’ha d’enfocar des d’un punt de vista global i amb sentit d’Estat’ dins de la negociació per modificar les competències.

TOTES LES NOTÍCIES