La desena Càtedra de pensament cristià vol subratllar els aspectes positius de la societat xarxa

El periodista Gualbert Osorio, l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives; i el director de la Càtedra de pensament cristià del Bisbat d’Urgell, Francesc Torralba, han presentat aquest dimarts el llibre Afrontar la diversitat: do i tasca que recull les tres ponències de la darrera edició de la càtedra. Torralba també ha avançat la temàtica que es tractarà en la desena edició que es vol convertir en una ‘edició estrella’ tant pels ponents que hi participaran com pel contingut de la mateixa. Sota el títol La comunicació interpersonal en la societat xarxa, el proper 5 de juliol els ponents tractaran no només sobre els ‘elements inquietants’ sinó també dels ‘elements lluminosos i positius’ que ofereixen les tecnologies de la informació i la comunicació, ha apuntat.

El periodista Josep Cuní, el sociòleg Salvador Giner i el filòsof i teòleg Francesc Torralba seran els ponents de la desena edició de la Càtedra de pensament cristià que tractarà sobre un tema ‘emergent i necessari’ com és la societat xarxa, amb una forta presència d’internet i les noves tecnologies de la informació i la comunicació. L’objectiu és veure ‘com tenen lloc les relacions en aquesta xarxa, quin tipus de vincles es donen, les noves interaccions i les noves comunitats que es produeixen, etc.’, ha afirmat Torralba. ‘No només els elements inquietants, les ombres, sinó també els elements lluminosos i positius que ofereixen les tecnologies de la informació i la comunicació, ha resumit.

El director de la càtedra, ha subratllat que les xarxes tenen parts positives ‘però hem de ser capaços de veure-les’. En canvi, ha reconegut, ‘molt sovint només subratllem allò negatiu, allò que vulnera els drets, la violència, allò escabrós que apareix a la xarxa’.

Així, en la seva ponència tractarà de veure ‘allò que uneix les persones, els pobles i les cultures’, ‘la capacitat de generar plataformes d’acció cívica i social a través de les xarxes’. I és que, segons Torralba, hi ha ‘elements molt positius que queden enfosquits pels elements negatius’.

El responsable de la càtedra del Bisbat d’Urgell ha destacat la presència de Cuní per la ‘reflexió’ i ‘teorització’ sobre el tema de les jornades i la de Giner per la seva tasca com a sociòleg i ex president de l’Institut d’Estudis Catalans.

Pel que fa al llibre que s’ha presentat aquest dimarts sota el títol Afrontar la diversitat: do i tasca, Torralba ha explicat que recull tres ponències molt diferents entre elles centrades en la diversitat i en el fet de conviure en la mateixa societat persones molt distintes. Segons el filòsof i teòleg és un llibre ‘petit i de fàcil lectura’ sobre els temes de la darrera càtedra i adreçat no només als que no van poder-hi assistir sinó també als que hi eren presents. ‘Per al que va venir els textos li ressonen, tot i que hi ha textos molt reescrits, pensats i matisats’, ha considerat; ‘els que no gaudiran de les reflexions que van tenir lloc durant aquesta jornada’, ha conclòs.

TOTES LES NOTÍCIES