Andorra i el Codi Europeu de seguretat social

Recordem que la Carta Social Europea, del Consell d’Europa, un cop ratificada pel nostre M.I.Consell General, va entrar en vigor a Andorra el dia 1 de gener del 2005. Per l’adaptació Andorra disposava de dos anys.

Malgrat que Andorra no assumia tot el gruix de l’articulat de la Carta Social Europea, es comprometia aleshores a mantenir un règim de seguretat social a un nivell satisfactori, almenys igual al que és necessari per la ratificació del Codi Europeu de Seguretat Social del 1964.

En ratificar la Carta Social Europea, Andorra també es comprometé a esforçar-se a elevar progressivament el nivell del nostre règim de seguretat social.

El Consell d’Europa, que enguany presideix Andorra, deixa als estats la possibilitat de ratificar només dues terceres parts dels drets mínims que estableix el Codi Europeu de Seguretat Social.

D’aquesta manera, cada estat, en funció de la seva capacitat econòmica o voluntat política, tria quins compromisos, dels proposats pel Consell d’Europa, vol adquirir en matèria de règim de seguretat social.

Aquesta interessant norma de mínims indica quin nivell ha de tenir una determinada prestació o pensió per a que la puguem considerar “de nivell europeu” i quin és el període de carència per a tenir dret a la mateixa.

Tot i que amb posterioritat al Codi Europeu de Seguretat Social, han aparegut altres propostes de normes legals del Consell d’Europa, al meu entendre, el primer no deixa de ser un molt important punt de referència legal sobre el tema.

Crec que els diferents reglaments de coordinació o convenis de l’ Organització Internacional del Treball només vénen a complementar el Codi Europeu de Seguretat Social, com a norma de base que és en aquest àmbit.

El que passa és que a hores d’ara Andorra, encara no ha ratificat el Codi Europeu de Seguretat Social del 1964, a la qual cosa el nostre país es va comprometre en el 2005.

El Comitè Europeu de Drets Socials, que depèn del Consell d’Europa, en les seves Conclusions periòdiques remarca que Andorra encara te pendent la ratificació del Codi Europeu de Seguretat Social.

Em resisteixo a creure que en un moment en que Andorra presideix el Consell d’ Europa, i per tant hauria de donar exemple, es deixi passar per alt la possibilitat de posar-nos al dia en qüestió de drets socials, tant més quan actualment s’està redactant una nova llei de seguretat social que condicionarà de manera substancial el nostre futur.

Penso humilment que Andorra hauria de ratificar el Codi Europeu de Seguretat Social, sense més dilacions, per tal de poder homologar el nostre sistema de seguretat social als nivells europeus, dels quals encara estem lluny.

TOTES LES NOTÍCIES