No augmentin els preus, per favor

A causa de la propera entrada en vigor de la Llei de l’IGI, estic sentint comentaris que no són correctes. O si més no, són mal interpretats.

El desconeixement d’aquesta nova Llei és en molts casos massa elevat, pels motius que sigui i que no venen al cas.

Aquests comentaris fan referència a un suposat augment de preus del 4,5%, per “culpa” de la nova Llei.

Res més lluny de la realitat. No existeix cap raó o motiu perquè els preus hagin d’augmentar.

M’explico:

Pel que fa referència al sector comerç:

En aquest sector estaven suportant fins ara, en la majoria dels casos, un 4% en concepte de IMI + un 0,8% en concepte de IAC, com a més cost de la seva compra. En altres casos, fins i tot uns percentatges superiors (vehicles, electrònica, joieria…).

Aquest “més cost” (es comptabilitzés de la manera que es comptabilitzés), era directament repercutit al preu de venda (ja fos separadament o inclòs en el preu de venda).

Per tant, el proper mes de gener, amb un IGI al 4,5%, res ha de patir un augment de preus. Tot al contrari, fins i tot alguns es podrien rebaixar. Val a dir que en determinats sectors, s’haurien, efectivament de rebaixar. Cosa que molt em temo, no es farà.

En el cas de l’alimentació (i altres) al 1%, la repercussió és la mateixa.

I en el cas de l’educació (i altres) al 0%, la repercussió també és el 0%.

Pel que fa al sector serveis:

Aquí la “cosa” pot variar una mica, depenent sobretot de si l’empresari s’havia acollit al sistema directe (declaració repercutit – suportat, o bé al sistema objectiu (mòduls), de l’ISI.

Si l’empresari es trobava en el sistema directe, tant sols ha de canviar (generalment) el 4% per un 4,5%. I si em “permeten” ( o els “permeten”), augmentar (com a màxim) el repercutit, en un 0,5%.

Si l’empresari es trobava en el sistema “mòduls”, aquí el canvi és efectivament dràstic, doncs podia tenir (segons els sectors), una pèrdua o un benefici fiscal (fet, totalment injust).

En tot cas, la seva repercussió era sempre del 4%. Ara serà del 4,5%. Com a màxim doncs, l’augment hauria de ser del 0,5% .

Aquest augment tampoc seria “preocupant”, doncs l’IGI és un impost totalment neutre, que paga el consumidor final, i que l’empresari tant sols fa l’acte de “transmetre” al seu client (mitjançant el repercutit).

Comerciants, empresaris, professionals…. en general…

Si us plau, no augmenteu els preus.

La nova Llei no implica ni comporta l’augment.

Moltes gràcies.

 

1 comentari

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES