LdA presenta 71 esmenes a un pressupost “electoralista que dispara les contractacions fixes”

El  Grup Parlamentari Liberal (GPL) ha presentat 71 esmenes parcials i l’esmena a la totalitat a un pressupost que considera “electoralista” perquè dispara les noves contractacions fixes i que “no respon a les necessitats del país”.

Jordi Gallardo, president del GPL, ha explicat que “el pressupost no presenta novetats i és continuista en els aspectes negatius com l’augment del dèficit i l’endeutament”. Gallardo ha incidit en el fet que “el pressupost presenta un augment escandalós de noves places” i per aquest motiu, s’han presentat esmenes “enfocades a fer una gestió més racional del capítol de personal”. Tot i això, Jordi Gallardo ha volgut deixar clar que en les esmenes liberals “no s’han eliminat les noves places dels cossos especials que són del tot necessàries”. El president del GPL ha denunciat que, un cop més, Govern se salta la llei “perquè no adjunta cap memòria explicativa que justifiqui la important variació de les partides de personal, tal com obliga l’art. 19 de la Llei de finances públiques” que segons càlculs dels parlamentaris liberals “puja a una trentena de noves contractacions”.

Entre les 71 esmenes parcials presentades pel Grup Liberal s’hi troben tot un seguit de propostes i projectes “necessaris per al país” en diversos àmbits que us detallem tot seguit:
Pla integral pel Pas de la Casa i creació d’una nova comissaria de policia

Potenciar i revitalitzar el Pas de la Casa, així com millorar-ne la seguretat. Amb aquests objectius s’han presentat un seguit d’esmenes que destinaran 250.000 euros al projecte de nova creació “Accions integrals Població Pas de la Casa”. Aquest projecte vol revisar entre d’altres, la senyalització, el mobiliari, entre altres aspectes i millorar la coordinació entre el Comú d’Encamp i Govern per potenciar el Pas de la Casa i aconseguir diversificar el tipus de turisme que rep. L’altra esmena presentada destina 450.000 euros per la creació d’una nova comissaria de policia que permeti desplegar més efectius, especialment a l’hivern que és quan més problemes de convivència i d’ordre públic es detecten.

Potenciació del transport públic

“És important reduir el cost que té el transport públic per l’usuari” afirma Judith Pallarés, presidenta suplent del Grup Liberal, tot exposant l’esmena que vol destinar 250.000 euros del pressupost a la reducció de les tarifes del transport públic. Pallarés també ha indicat que “cal una millora del servei” per aconseguir que més persones l’utilitzin. Entre les partides que es veurien reduïdes per destinar diners a la reducció de les tarifes està la de les subvencions als cotxes elèctrics que “bàsicament el que fan és incentivar el transport privat” ha conclòs Pallarés.

Millorar l’aprenentatge de l’anglès a l’Escola Andorrana

Per tal d’aconseguir que els alumnes de l’Escola Andorrana puguin rebre més hores lectives en anglès i que aquesta s’acabi convertint en una llengua vehicular del sistema educatiu andorrà, s’ha presentat una esmena per destinar uns 130.000 euros per millorar la formació en llengua anglesa dels docents.

Promoció de la Vall del Madriu, les Falles i el romànic

Amb les esmenes liberals es vol reconduir un “menysteniment molt clar del Govern sobre el patrimoni del país” que s’ha de posar en relleu i convertir-lo en un pol d’atracció turística. Ferran Costa, també, ha lamentat que “el Govern no ha aprofitat gens ni mica la projecció que dona el fet de tenir al país dos béns culturals i paisatgístics protegits per la Unesco”. Per aquest motiu, es proposen crear tres projectes de promoció centrats en la Vall del Madriu, les Falles del Pirineu i el romànic andorrà.

Contractació d’un psicooncòleg i auditoria clima laboral del SAAS

Entre les esmenes liberals s’hi troba la creació d’una plaça de psicooncòleg “en ser una demanada recurrent i necessària per les famílies i els malalts de càncer” i s’ha proposat “una partida per fer una auditoria del clima de treball del SAAS que ha de servir per trobar els aspectes a millorar de la situació actual”.

Ambaixador no presencial al Regne Unit

En política exterior, el Grup Liberal troba del tot necessari “la figura d’un ambaixador no presencial al Regne Unit” donada la important colònia de britànics residents al país i pel fet que amb “el Brexit ens caldrà tenir unes bones relacions amb el Regne Unit que ja no es podran fer a través de la Unió Europea”.

Més beques i ajuts pels esportistes d’alt rendiment

Per garantir el suport necessari als esportistes d’alt rendiment del país i evitar que “es puguin veure carreres esportives truncades per manca d’ajuts” es proposa via esmena augmentar la dotació de les beques ARA en uns 200.000 euros.

TOTES LES NOTÍCIES